Indemnizaţii lunare dublate pentru 500 de foşti deţinuţi politic din judeţul Neamţ

majorare indemnizatii fosti detinuti„Salutăm decizia Guvernului, este o măsură pe care o aşteptăm de ani de zile”, a spus Mihai Bontea, preşedintele Filialei Neamţ a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România.

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi un proiect de lege care prevede dublarea indemnizaţiilor pentru persoanele persecutate din motive politice de regimul comunist, de această măsură urmând să beneficieze cei peste 500 de foşti deţinuţi politic din judeţul Neamţ.

Potrivit proiectului, persoanele persecutate din motive politice de dictatura comunistă vor primi o indemnizaţie lunară de 400 de lei, pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare sau prizonierat, ceea ce reprezintă o dublare a indemnizaţiei pentru aceste categorii de persoane.

De asemenea, persoanele care au fost internate abuziv sau au avut domiciliu forţat vor primi lunar 200 de lei, pentru fiecare an în care au suferit aceste abuzuri.

„În momentul de faţă, conform Decretului Legii 118/1990, noi beneficiem de o indemnizaţie de 200 de lei pentru fiecare an de închisoare, indemnizaţie care ar fi trebuit indexată la fiecare nouă majorare a pensiilor, lucru care nu s-a întâmplat. De aceea, salutăm decizia Guvernului, aceasta fiind o măsură pe care o aşteptăm de ani de zile”, ne-a spus Mihai Bontea, preşedintele Filialei Neamţ a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România.

 

Monument Naţional al Foştilor Deţinuţi Politic

 

La Congresul Naţional al Foştilor Deţinuţi Politic din România, desfăşurat toamna aceasta la Piteşti, a participat şi Filiala Neamţ a asociaţiei, reprezentată de Mihai Bontea.

„Între chestiunile discutate s-a numărat şi propunerea înfiinţării, în cadrul Guvernului, a unui departament al Foştilor Deţinuţi Politic, alături de revoluţionari. Noul departament se va ocupa de interesele foştilor deţinuţi politic, incluzând proiectul de realizare a unor obiective istorice. Avem, spre exemplu, un proiect de realizare a Monumentului Naţional al Foştilor Deţinuţi Politic, pentru care am obţinut fonduri de la Primăria Capitalei. Amplasamentul acestui monument este încă incert. Iniţial se vorbea despre Piaţa Scânteii, însă locul respectiv se află pe unda seismică şi s-a considerat că o construcţie în consolă n-ar fi rezistat. Un alt proiect de lege înaintat de foştii deţinuţi politic din România se referă la acordarea de daune morale, acest proiect fiind însă blocat la Camera Deputaţilor de aproape 4 ani de zile. Considerăm că legislaţia trebuie să ţină seama şi de regimul moral suportat în timpul detenţiei, cât şi după detenţie, prin urmărirea Securităţii, dar şi de situaţiile în care foştilor deţinuţi politic li s-au confiscat averile, care nu le-au fost retrocedate nici până în clipa de faţă”, a adăugat Mihai Bontea.

 

„Am rămas foarte puţini…”

 

În judeţul Neamţ, numărul foştilor deţinuţi politic se ridică la peste 500, dintre care 300 sunt urmaşi, restul fiind deţinuţi de drept. Astăzi, în România mai trăiesc 3000 de foşti deţinuţi politic, rata de mortalitate ridicându-se la aproape 700 de membri pe lună.

„Am rămas foarte puţini, de aceea încercăm să punem la punct un nou proiect de lege prin care şi urmaşii foştilor deţinuţi politic – în special copiii acestora – să poată fi membri ai asociaţiei noastre”, precizează Mihai Bontea.

În şedinţa de marţi a Guvernului, a fost aprobată şi o hotărâre privind suplimentarea bugetului Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014. Fondurile sunt destinate organizării şi desfăşurării, la nivel naţional, în perioada noiembrie-decembrie 2014, a manifestărilor dedicate comemorării şi sărbătoririi a 25 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, în contextul revoluţiilor din ţările Europei de Est. Prin hotărârea de guvern, bugetul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist se suplimentează cu suma de 60 mii lei.

Irina NASTASIU