Încet, cu cardiacii, pe scăunel

* Singurul lift pentru tărgi din spitalul vechi a ”murit”

* Motorul nu mai poate fi înlocuit pentru că nu se mai fabrică aşa ceva de 25 de ani

Cel mai vechi lift din spitalul judeţean şi-a dat, ieri, duhul, după ce toată ziua a funcţionat „în hopuri”. Ascensorul pentru tărgi are o uzură tehnică foarte avansată, iar după aproape jumătate de secol de funcţionare în loc să fie dat la casat, trebuie resuscitat. Motoare pentru asemenea relicve nu se mai fabrică de mult, aşa încât specialiştii de la serviciul tehnic al spitalului împreună cu echipa de la firma care asigură service-ul ascensoarelor din spital au găsit o soluţie provizorie de consolidare a motorului existent prin aplicarea unui „guler” din bronz. „Nici nu ştiu cum a mers până acum, că are vreo 45 de ani de funcţionare”, a spus Ioan Stoian, şeful firmei care se ocupă cu service-ul. „După 25 de ani a expirat durata de serviciu, însă datorită bunei întreţineri tehnice a primit ok-ul de la ISCIR şi a fost lăsat în funcţiune. Noi am garantat pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă şi încă suntem dispuşi să facem tot ce este posibil pentru ca liftul să circule în continuare, pentru că în spitalul vechi sunt secţii precum  cardiologia, unde sunt internaţi bolnavi care nu pot urca pe scări. Mâine (astăzi-n.r.) strungarul spitalului va face o bucşă din bronz ca să întărim motorul şi astfel să-i mai prelungim viaţa. Pe la conducerea spitalului au trecut vreo 5 directori, dar în pofida zecilor de referate nici unul nu a făcut rost de fonduri pentru înlocuirea ascensorului. Ar fi nevoie de vreo 25.000 de euro”.

Dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ne-a declarat, ieri, că a fost informat despre faptul că liftul a sucombat şi că se află în reparaţii şi este convins că astăzi, după consolidările de rigoare, va redeveni funcţional, pentru că deocamdată nu sunt şanse de obţinere a unei finanţări pentru un lift nou: „Dacă între timp ce se fac reparaţii sunt aduşi bolnavi în stare gravă, aceştia vor fi duşi pe etaj cu celălalt lift, în care nu încap tărgile dar pot fi puşi pe un scăunel”.

Potrivit ing. Mihai David, şeful formaţiei de întreţinere de la spitalul judeţean, sunt permanent probleme şi cu restul lifturilor din unitate. La spitalul nou, însă, va fi montat un lift nou-nouţ, achiziţionat prin Banca Mondială, inclus în proiectul de reabilitare a maternităţii. Cu această ocazie, spitalul va scăpa măcar de unul dintre cele patru lifturi care abia se târâie. Durata maximă de „viaţă” a unui lift este de 20 de ani, după care în mod normal ar tebui casat şi înlocuit. Lifturile din spitalul nou au, deja, 25 de ani de funcţionare…