A început construcţia monumentului de la Nemţişor

monument* Monumentul este închinat martirilor căzuţi pentru apărarea ţării, în cel de-al doilea Război Mondial

* “Am terminat aproape 30% din construcţie şi sperăm ca până în septembrie să finalizăm lucrarea”, spune Luca Neculai, preşedintele Asociaţiei “În munţii Neamţului”.

 

Cu binecuvântarea părintelui Iustin, Asociaţia Creştin-Ortodoxă “În munţii Neamţului”, reprezentată de inimosul Neculai Luca, a început construirea monumentului dedicat celor 14.ooo de soldaţi care şi-au pierdut viaţa în cel de-al doilea Război Mondial. Monumentul se construiește pe dealul Cojocaru, Punctul Bobeucă din satul Nemțișor, comuna Vânători Neamț, în permitrul delimitat de Borta Diavolului – Culmea Pleşului – Nemţişor – Valea Culeşa – Oglinzi – Poiana – Groşi –Mănăstirea Neamţ, perimetru supranumit „Valea Plângerii”.

“Am demarat lucrările în urmă cu o lună, pe data de 7 iunie, înainte de împlinirea unui an de la plecarea la Domnul a părintelui Iustin. În momentul de faţă, am terminat aproape 30% din construcţie şi sperăm ca până în septembrie să finalizăm lucrarea. Acum reparăm drumul către monument, care a fost afectat de inundaţii, aproape 200 de tone de balastru fiind luate de viitură”, spune Luca Neculai, preşedintele Asociaţiei “În munţii Neamţului”.

 

Cea mai sângeroasă pierdere de război de pe teritoriul României

 

După estimările istoricilor şi specialiştilor, aici, în zona Nemţişorului, a fost cea mai sângeroasă şi cea mai mare pierdere de război de pe teritoriul României, urmată de cea de la Oarba de Mureş. În zona Nemţişorului şi-au dat viaţa eroii de la Regimentul 15 Războieni din Piatra-Neamţ, Batalionul 3 – Vânători de Munte Târgu Neamţ, Regimentul 8 şi 12 – Călăraşi din Roman, Regimentul 25 – 26 Vaslui, Regimentul 24 Infanterie Tecuci, Batalionul 9 Vânători de Munte Aiud, Regimentul 17 Timişoara, Regimentul 82 Infanterie Târgu Mureş şi mulţi locuitori din zona frontului, alături de foarte mulţi soldaţi ruşi şi nemţi.

Majoritatea au murit arşi de vii sau în condiţii foarte grele, mii de soldaţi nevinovaţi şi pe care nu are cine să-i pomenească, fiind îngropaţi în gropi comune.

«Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să ducem la bun sfârșit această misiune lăsată nouă de vrednicul de pomenire Pr. Arhim. Iustin Pârvu, care îi numea pe acești eroi „adevărați mucenici ai lui Hristos”. Mulţumim tuturor persoanelor care ne-au susţinut, mulţumim Primăriei Vânători, Primăriei Târgu-Neamţ şi Primăriei Piatra-Neamţ. Nădăjduim că şi Consiliul Judeţean ne va ajuta, pentru a putea duce la bun sfârşit această misiune. Dumnezeu ne-a scos în cale oameni minunaţi, care s-au oferit să ne ajute în mod dezinteresat şi fără de care nu am fi reuşit să facem nimic», mărturiseşte Neculai Luca.

Monumentul de la Nemţişor va avea la bază un osuar de 5m/5m unde vor fi depuse rămăşiţele pământeşti ale eroilor căzuţi în această zonă, slujbele de pomenire a eroilor căzuţi în această zonă făcându-se în exteriorul monumentului. La bază în formă de cruce, iar la înălţime cu formă piramidală, monumentul reprezintă una dintre cele mai înalte construcţii de acest fel din ţară, măsurând peste 10 metri înălţime. În interior vor fi aşezate 3 racle de piatră unde vor fi depuse osemintele eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, pereţii osuarului urmând a fi pictaţi cu sfinţii protectori ai eroilor şi ai închisorilor.

Cei care doresc să susţină construirea monumentului de la Nemţişor, pot lua legătura cu dl. Neculai Luca la numărul de telefon: 0755 578 256 sau pe adresa de e-mail: asociatia_inmuntiineamtului@yahoo.com. Eventualele donaţii pot fi făcute în contul

asociatiei deschis la CEC BANK RO44CECENT0130RON0738302.

Irina NASTASIU