Începe procesul primăriței de Gârcina

Aurora Balan01Tribunalul Neamț a decis, ieri, să înceapă procesul în care primarul de Gârcina este acuzat de abuz în serviciu privind fapte din anul 2008.

La termenul din faza preliminară, desfășurat fără public, în camera de consiliu, magistrații au constatat că probele din cursul urmăririi penale, actele procedurale din cursul anchetei și sesizarea instanței prin rechizitoriul DNA Bacău sunt legale. „Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpata Bălan Lazăr Aurora. Menține măsura asiguratorie a popririi dispusă prin ordonanța din data de 28.09.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare“, se arată în încheierea de ședință publicată pe portalul instanței.

În rechizitoriul înaintat la instanță de procurorii anticorupție în luna octombrie se precizează că în calitate de primar al comunei Gârcina, Aurora Bălan Lazăr și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, prin aceea că „în zilele de 19 mai și 24 iulie 2008, deși cunoștea că primăria Gârcina, jud. Neamț nu este proprietar, a vândut, în calitate de reprezentant al acesteia, două terenuri în suprafața de 10.000 mp, respectiv 2.200 mp, ce aparținea de drept moștenitorilor proprietarilor, către alte persoane. Pentru a crea aparența de legalitate a acestor tranzacții, Bălan Lazăr Aurora a inițiat adoptarea a trei hotărâri de consiliu local, prin care aceste terenuri au fost atestate ca făcând parte din domeniul privat al comunei și care au stat la baza intabulării lor în Cartea Funciară. Prin hotărârile respective, s-a aprobat și vânzarea celor două terenuri“. Procurorii DNA mai spun că astfel a rezultat „prejudicierea moștenitorilor respectivi și primirea unor foloase necuvenite pentru Primăria Gârcina în valoare de 305.000 lei, respectiv 30.000 de lei, reprezentând prețurile încasate pentru cele două terenuri“.
Cele șase părți vătămate s-au constituit părți civile cu sumele de 400.000 de euro, respectiv 88.000 de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor respective. În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, dispunându-se ca o treime din venitul lunar net al inculpatei, până la concurența sumei de1.483.880 lei, să fie consemnată de Primăria Gârcina pe numele inculpatei și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Bacău. (C.I.)