Începe Festivalul „Florile Ceahlăului“, ediția a XXVIII-a

Florile Ceahlaului castigator Alex Daniel BULAI *Fazele preliminare ale festivalului sunt programate vineri și sâmbătă, începând cu ora 14.00, la sala „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean Neamț, iar etapa finală se va desfășura duminică, 20 martie, începând cu ora 17.00, la Teatrul Tineretului * Trofeul ediției de anul trecut a fost cucerit de Alex Daniel Bulai (vioară), elev al Liceului de Artă „Victor Brauner“

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, sub egida Consiliului Județean Neamț, organizează, în perioada 18-20 martie, cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului-concurs național de muzică populară pentru copii și tineri „Florile Ceahlăului“. Festivalul se desfășoară pe două secțiuni: Secțiunea Canto Tradițional Românesc (categoriile de vârstă 9-14 ani, 15-19 ani și 20-25 ani), respectiv Secțiunea Instrumente Populare (vioară, acordeon, țambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai), care are o singură categorie de vârstă, cea cuprinsă între 9 și 25 de ani.

Manifestarea își propune să revitalizeze și să promoveze tradiția și folclorul din România, prin muzica vocală, instrumentală și costumul popular românesc.

Juriul din acest an va fi format din specialiști în domeniu, oameni de cultură și reprezentanți ai organizatorilor. Președintele juriului va fi prof. dr. Elise Stan, etnomuzicolog și realizator TV, din componența juriului făcând parte Emilia Arcan, președinte al Consiliului Județean Neamț, Nicolae Botgros (conducătorul formației „Lăutarii“ din Chișinău), Florentina Buzenschi (muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț), Iurie Levcic (președinte al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Cernăuți), Dorin Grama (director executiv Favorit TV), Tiberiu Groza (director artistic al Ansamblului „Dor Transilvan“, Cluj), Călin Brăteanu (director al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural „Bucovina“ al Consiliului Județean Suceava) și Laurențiu Ursache (profesor de muzică, realizator de emisiuni muzicale radio-tv).

Fazele preliminare ale festivalului sunt programate vineri și sâmbătă, începând cu ora 14.00, la sala „Calistrat Hogaș“ a Consiliului Județean Neamț, iar etapa finală se va desfășura duminică, 20 martie, începând cu ora 17.00, la Teatrul Tineretului.

Intrarea la toate fazele concursului este liberă, în limita locurilor disponibile. La finala de duminică, accesul în sala de spectacol se va face până la ora 16.45, spectacolul-concurs fiind transmis de postul Favorit TV.

O rampă de lansare pentru iubitorii de folclor românesc

Festivalul „Florile Ceahlăului“ a debutat în 1968, fiind organizat de către Comitetul Județean de Cultură și Educație Socialistă (CJCES). Inițial, competiția a fost profilată pe muzica ușoară, însă organizatorii au ajuns treptat la concluzia că județul nostru dispunea de resurse artistice importante în domeniul folclorului și de tinere speranțe care meritau a fi scoase la lumină. De-a lungul timpului, festivalul i-a avut laureați pe Matilda Pascal-Cojocărița, Liviu Vasilică, Elena Pește, Nelu Gabor, Steliana Sima, Nelu Șopterean, Olimpia Iacob-Nistor. De asemenea, juriile au avut mereu în componență personalități ale lumii muzicale românești. De pildă, la ultima ediție desfășurată înainte de 1990, cea din 8-10 decembrie 1989, printre membrii juriului se afla Ștefania Rareș, iar cu numai un an înainte, în 1988, președintele celor desemnați să descopere tinerele talente era Nicolae Gâscă, nimeni altul decât cel care a bătut lumea în lung și în lat cu studenții săi de la „Cantores Amicitiae“.

Reluat după douăzeci de ani, respectiv în anul 2009, festivalul are drept scop atât depistarea valorilor din rândul copiilor și al tinerilor, cât și încurajarea și îndrumarea lor către cariere artistice care să mențină vie flacăra folclorului românesc.

Trofeul ediției de anul trecut a fost cucerit de către concurentul la secțiunea Instrumente Alex Daniel Bulai (vioară), elev al Liceului de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamț.

Irina NASTASIU