Începând de ieri, o masă caldă pentru elevi

*Deocamdată, în programul pilot, din județul Neamț a fost inclus Liceul cu Program Sportiv Roman

 Cei 930 de elevi au LPS Roman au servit, ieri, prima masă caldă acordată din banii statului, printr-un program experimental privind acordarea unui suport alimentar în 50 de școli din țară.

„Chiar acum elevii de gimnaziu stau la masă. Este prima zi când se aplică programul pilot și vreau să vă spun că elevii sunt foarte bucuroși că primesc o masă caldă. Astăzi avem în meniu piept de pui cu legume și mă uit că s-a mâncat tot din farfurii. Programul ăsta a început destul de târziu, dar este bine și așa și sper să aibă continuitate în anul viitor. Avem foarte mulți elevi navetiști, care pleacă de acasă la 6 dimineața și ajung înapoi seara pe la ora 18, după antrenamente. Și nu puțini sunt cei care chiar au nevoie de acest sprijin“, ne-a declarat prof. Constantin Lupușor, director la LPS Roman.

Potrivit hotărârii de Guvern, suportul alimentar se încadrează în 7 lei pe zi, cu tot cu TVA, și constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, după cum urmează: masă caldă, preparată în regim propriu, pentru unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei; masă caldă, în regim catering, pentru unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spațiu de servire a mesei sau un alt spațiu amenajabil în acest scop; pachet alimentar, pentru unitățile de învățământ în care nu există nici cantină și nici spațiu amenajabil în scopul servirii mesei. Programul înlocuiește vechiul program, Cornul și Laptele, pentru a limita risipa, a încuraja alimentația sănătoasă în școli și prezența elevilor la cursuri.

Acest proiect trebuia să debuteze de la 1 septembrie 2016, însă a fost amânat și blocat, analizat și dezbătut, iar de ieri a devenit realitate. La LPS Roman există o cantină, însă nu există posibilitatea să fie gătită toată mâncarea pentru aproape 1.000 de elevi. De aceea, o parte dintre cursanți beneficiază de mâncare caldă prin serviciul de catering de la o firmă din oraș.

Legea adoptată include două categorii de unități de învățământ care participă la acest program-pilot: școli și grădinițe din medii geografice izolate și din comunități sărace, precum și licee și colegii pedagogice care reunesc elevi din toate ciclurile de învățământ, cunoscut fiind faptul că aceste școli au un procent ridicat de elevi proveniți din mediul rural.

Pachetul alimentar va conține produse de panificație, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume, la care se adaugă un fruct. Data-limită de consum a produselor distribuite către unitățile școlare în regim de catering va fi în ziua producerii, pentru masă caldă, respectiv de 24 de ore pentru sandviciuri.

Pentru prepararea alimentelor ce vor ajunge la copii nu se adaugă aditivi alimentari, conservanți sau orice alt tip de potențiatori de arome și gust; uleiul necesar preparării se utilizează o singură dată, fiind un ulei de calitate superioară; ceapa pregătită în prima fază a etapei de gătire nu se prăjește, ci se înăbușe cu apă; sarea utilizată nu trebuie să conțină antiaglomeranți sau orice alt aditiv. De asemenea, nu se vor permite mâncărurile gen tocături prăjite. Ouăle se recomandă a fi servite ca omletă la cuptor și nu ca ochiuri românești sau prăjite.

Geanina NICORESCU