Incendii în tot judeţul

Incendiu

*Poliţia cercetează incendiul de la Bicaz, care a fost produs de joaca unui copil de 10 ani

Sâmbătă, mai multe incendii de vegetaţie uscată, înteţite de vântul puternic, au dat de furcă pompierilor. La ora 8,46 au fost chemaţi pompierii pietreni, care au intervenit şi au stins focul izbucnit în gospodăria unei familii din satul Bărcăneşti, comuna Cândeşti. Au ars grajdul, pe o suprafaţă de 80 mp, precum şi 5 tone de cereale depozitate acolo. Tot din cauza focului scăpat de sub control, la Târpeşti, în comuna Petricani, au ars uscăturile de pe un hectar de teren, la acţiune participând şi 3 voluntari de la SVSU Petricani, alături de pompierii târg-nemţeni.

Aproape de ora 14 un alt apel la 112 anunţa un incendiu produs  la o fânărie din comuna Răuceşti, unde flăcările au mistuit o tonă de furaje. Seara, aproape de ora 21, pompierii de la detaşamentul din Piatra Neamţ au intervenit la Mastacăn, în comuna Borleşti, unde vegetaţia uscată de pe un deal a ars de la focul făcut pentru a curăţa terenul. La final, au ars vreascurile de pe 3 hectare. Cam la aceeaşi oră, un alt echipaj cu cinci subofiţeri acţiona la un incendiu de vegetaţie izbucnit la Agârcia, în comuna Alexandru cel Bun, focul afectând o mie de metri pătraţi.

La orele amiezii a fost anunţat ISU Neamţ despre incendiul produs în Bicaz, în cartierul Mărceni, la vegetaţia uscată şi crengile rămase în urma exploatărilor forestiere din zonă. Flăcările au fost duse de vânt şi la litiera pădurii, astfel că pompierii au chemat forţe sporite care au acţionat în mai multe schimburi până duminică seara, alături de lucrătorii de la Ocolul Silvic Brateş şi voluntarii de la SVSU Bicaz. La final, pompierii au stabilit că focul a fost produs de joaca unui copil de 10 ani, iar poliţia a intrat pe fir şi a deschis o anchetă în acest caz. În ncursul nopţii de sâmbătă spre duminică incendiul fusese stins, dar când să declare acţiunea terminată, pompierii au fost nevoiţi să se întoarcă şi să mai mcheme şi alţi colegi, întrucât vântul extreme de puternic a reactivate focarele. “A fost un incendiu de amploare, pe o pantă foarte abruptă, unde a trebuit să intervenim cu apă şi cu motopompa, întrucât flăcările au cuprins arborii, şi nu aveam cum să stingem focul cu bătătoarele”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. “A fost foarte greu, Romsilva a asigurat apa necesară, intervenţia s-a încheiat duminică seara, după ce a fost stins şi ultimul focar şi s-au făcut cercetările necesare”, a mai spus şeful ISU Neamţ. Proprietarii de păşuni ar trebui să ştie că pierd subvenţia de la APIA dacă folosesc focul pentru curăţarea terenurilor, iar deţinătorii de teren arabil riscă să degradeze pământul dacă ard miriştile.

Cristina IORDACHE