Incendii pe bandă rulantă în tot judeţul

incendiu
* Un magazin din Bodeşti s-a făcut scrum din cauza unui cablu electric, iar focul s-a extins şi la nişte maşini de semănat şi recoltat porumb

* Casele iau foc una după alta, din cauza coşurilor de fum necurăţate de funingine sau neizolate faţă de grinzile din pod

 În zilele de 31 ianuarie şi 1 februarie, incendiile din judeţul Neamţ s-au ţinut lanţ, cele mai multe fiind, ca de obicei, la gospodăriile oamenilor de rând. Primul care a dat alarma, vineri dimineaţa, a fost un sătean din Câiuleşti, Girov, căruia i-a luat foc casa din cauza sobei încinse. Au ars 80 mp de acoperiş şi o porţiune dintr-un perete.

În jurul orei 9, pompierii au fost chemaţi la Bodeşti, unde izbucnise un incendiu violent la podul unei construcţii care era magazin sătesc. Au ars aproximativ 120 mp astereală din acoperiş, grinzi, căpriori, mobilier, produse alimentare, produse electronice, iar focul s-a propagat la un depozit de furaje din vecinătate, unde a făcut scrum 7 tone de furaje, 13 mc de cherestea, maşinile de semănat şi recoltat porumb. Pagubele au fost evaluate la aproximativ 150.000 de lei. După ce au stins incendiul, pompierii au stabilit că totul s-a întâmplat din cauza unui cablu electric care a făcut scurtcircuit.

Două ore mai târziu, un echipaj a plecat la Ghindăoani, unde – din fericire- nu a ars decât funinginea de pe coşul unei case, după care a fost anunţat un alt incendiu la o magazie de lângă biserica din satul Nemţişor. DLa ora 13:39, doi ofiţeri, un maistru militar şi zece subofiţeri din cadrul in cauza unei sobe supraîncălzite au ars acoperişul anexei, pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp, materiale textile şi mobilier, toate în valoare de aproximativ 4500 de lei.

La ora 14, funinginea depusă pe coşul unei case din Cotu Vameş a luat foc, iar temperatura ridicată a aprins tavanul din scândură. Noroc că militarii au ajuns repede şi incendiul n-a apucat să se extindă. Un alt coş, al unei case din Horia, s-a aprins seara, la 19,45, dar a ars doar funinginea. A urmat un incendiu la o locuinţă din comuna Doljeşti, unde tot coşul a fost de vină, iar incendiul a afectat o porţiune de grindă. La fel s-a întâmplat şi la o casă din Poiana Teiului, unde a ars funinginea de pe coş, dar şi vreo doi metri de grindă.

Primul incendiu de pe 1 februarie a izbucnit puţinj după ora 1, la o casă din comuna Poienari. Vinovat a fost tot coşul, neprotejat faţă de grinzile din pod. Au ars aproximativ 50 mp de acoperiş, mobilier, tâmplărie şi alte bunuri din cele trei camere cuprinse de incendiu.

În jurul orei 11, pompierii din Piatra Neamţ au fost chemaţi să stingă o maşină, care a luat foc din cauza unei defecţiuni la instalaţia electrică. Au ars părţile combustibile ale podelei, scaunelor, bordului şi instalaţiei electrice.

Două ore mai târziu a luat foc coşul unei case din comuna Vânători. Nu a ars doar funinginea, flăcările s-au extins la un perete din lemn şi l-au mistuit pe 15 mp. A urmat un alt incendiu la Horia, unde tot coşul de fum, mult prea încins, a aprins acoperişul unei case, din care a ars o porţiune de 15 mp, şi plafonul. Ultimul incendiu de pe 1 februarie s-a produs la Rediu, comuna Bâra, cu jumătate de oră înainte de miezul nopţii, tot din cauza unui coş neizolat. Au ars acoeprişul casei, pe o suprafaţă de 40 mp şi câteva zeci de kilograme de materiale textile, care erau în pod.

În afară de misiunile de stingere a incendiilor, pompierii au dus un generator electric la Sanatoriul Bisericani, care rămăsese fără curent din cauza unei defecţiuni.

C.M.