Încă un pas pentru desființarea comisiilor Casei de Sănătate pentru tratamente costisitoare

*Demersul va duce la creșterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării

După data de 1 martie 2017, vor fi desființate comisiile de specialiști din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate care se ocupă în prezent cu aprobarea unor terapii pentru anumite boli. Demersul va duce la creșterea accesului pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării. În acest sens, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a postat pe site-ul instituției (www.cnas.ro), pentru dezbatere publică, proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru cele 24 de medicamente care se acordă în prezent cu viza comisiilor de specialiști ale CNAS.

Formularele vor fi completate de medicii prescriptori după data desființării comisiilor de specialiști și vor fi transmise în format electronic către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), ca modalitate de verificare a încadrării pacientului respectiv în criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor menționate.

„Supunerea spre dezbatere publică a proiectului acestui ordin reprezintă un pas important spre înlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialiști cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare și începerea tratamentului, în beneficiul asiguraților. Totodată, formularele de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice vor reprezenta un sprijin pentru medicii prescriptori, în condițiile în care după data de 1 martie întreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor respective va reveni medicilor respectivi“, apreciază reprezentanții CNAS.

În același timp, specialiștii Casei de Sănătate susțin că formularele menționate vor constitui și un instrument de monitorizare și control al evoluției costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS, necesar în condițiile în care prețul unui singur medicament de acest fel poate ajunge până la 200.000 lei.

În prezent, la nivelul CNAS comisii de experți aprobă un număr DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (de exemplu hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate.

La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Până la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, care se va face începând cu data de 1 martie, comisiile vor soluționa toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, în așa fel încât, începând cu 1 martie să se intre pe prescripție direct. În acest fel, medicul curant va putea prescrie direct medicamentele, conform protocoalelor terapeutice.

Geanina NICORESCU