Încă doi zimbri din rezervaţia Vânători-Neamţ vor fi puşi în libertate

zimbri 3Doi zimbri din rezervaţia Vânători-Neamţ urmează să fie puşi în libertate, după ce au fost mutaţi, vineri, într-un ţarc nou. Zimbrii Ionel şi Ana au fost sedaţi şi transportaţi în condiţii speciale de la Zimbrăria de lângă Târgu Neamţ, până la Cabana Chitele. Exemplarele urmează să fie puse în libertate, acţiunea făcând parte din programul naţional de populare a rezervaţiei. Cei doi zimbri născuţi în Rezervaţia Vânători-Neamţ au adresă şi nume noi. Exemplarele au primit indicativul RO, fiindcă provin dintr-o rezervaţie românească. RO-Ionel are 3 ani şi RO-Ana are 7 ani.

Zimbrii vor rămâne în acest ţarc timp de câteva săptămâni, pentru acomodare, după care vor fi eliberaţi, însă vor fi monitorizaţi în continuare, prin intermediul colarelor cu GPS pe care le poartă la gât.

„Este vorba despre un program-pilot naţional de repopulare a zonei cu zimbri. Programul a demarat în martie 2012, în momentul de faţă fiind puse în libertate 17 exemplare. Cu cât avem mai multe exemplare puse în libertate, cu atât şansele de succes sunt mai mari. Scopul proiectului este să obţinem, cât mai curând posibil, un efectiv de 20 – 25 de exemplare în libertate. Anul trecut, în aprilie, am primit 6 exemplare de zimbri din Europa care au fost puse deja în libertate, în zona Hangu. Toate exemplarele poartă la gât colare GPS, pentru a fi monitorizate, în aşa fel încât să se poată  stabili preferinţa habitatelor sau a refugiilor. Din fericire, până acum nu au fost probleme de adaptare a zimbrilor”, ne-a spus Răzvan Deju, manager de proiect.

În momentul de faţă, în Parcul Naţional Vânători sunt 17 zimbri, împărţiţi pe familii. De asemenea, în luna mai, încă doi masculi din Franţa vor completa turmele de zimbri din zona Neamţului.

Zimbrii au la dispoziţie o zonă protejată de câteva sute de hectare. Specialiştii spun că aceştia    s-au acomodat cu terenul, au surse de hrană şi s-au adaptat bine la mediu.

Parcul Natural Vânători Neamţ se află situat în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava, cu precădere în raza comunelor Agapia, Bălţăteşti, Brusturi, Crăcăoani, Vânători Neamţ, Răuceşti, Pipirig şi a oraşului Târgu Neamţ. Parcul Natural Vânători Neamţ este o arie protejată constituită în anul 1999, cu statut de parc natural, destinată protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului şi tradiţiilor locale, reintroducerii zimbrului în arealul său natural şi încurajării turismului bazat pe aceste valori.

Cadrul natural deosebit al zonei şi liniştea aşezămintelor monahale au constituit, de-a lungul timpului, sursă de inspiraţie pentru însemnaţi oameni de cultură şi artă.

Amintiri şi descrieri despre această zonă sunt lăsate posterităţii de către Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuţă, Calistrat Hogaş şi Veronica Micle.

Irina NASTASIU