Încă 83 de copii înfometați

copii infometatiSute de copii din județul Neamț rabdă de foame în fiecare zi ori sunt hrăniți cu alimente total nepotrivite pentru primii ani de viață. La începutul acestui an medicii de familie aveau în evidențe și tratament 289 de copii cu vârste sub trei ani diagnosticați cu malnutriție proteino-calorică. Anul acesta s-au mai îmbolnăvit 83. Dr. Mirela Grădinaru, medic șef la Direcției de Sănătate Publică Neamț, ne-a declarat că bebelușii cu probleme au asigurat laptele praf, conform programului național, însă alimentația exclusivă cu lapte nu mai este eficientă de la o anumită vârstă. Or, din cauza alimentației deficitare, sute de copii ajung să aibă imunitatea scăzută, fiind vulnerabili în fața bolilor de natură infecțioasă și au dezvoltarea neurologică întârziată, degenerând în tulburări de memorie.

Ponderea cea mai mare a cazurilor noi luate în evidență se înregistrează în mediul rural, fapt ce poate fi asociat cu un nivel de trai mai scăzut, cu o alimentație necorespunzătoare cantitativ și calitativ. În mod normal, într-o țară ce se vrea europeană nu ar trebui să mai existe astfel de cazuri, însă lipsa educației și a banilor mai ales, își lasă amprenta hâdă.

Medicii spun că malnutriția este o tulburare cronică a stării de nutriție, cauzată de un aport nutritiv insuficient. Malnutriția este principala cauză de mortalitate și morbiditate în țările în curs de dezvoltare, dar în decursul istoriei au existat perioade îndelungate de foamete, cauzate de războaie, secetă, migrații forțate și alte calamități.

Organizația Mondială a Sănătății – OMS estimează că 14 milioane de copii preșcolari mor anual pe glob de malnutriție, cu o medie zilnică de peste 40.000 (mai mult de jumătate fiind sugari).

Jumătate din stările de malnutriție se instalează în primele 6 luni de viață, suprapunându-se perioadei maxime de dezvoltare a sistemului nervos central. Un alt efect al malnutriției este deprimarea imunității celulare, care va favoriza apariția unei sensibilități crescute la infecții, infecția fiind cea care produce decesul.

Geanina NICORESCU