Inaugurarea maternităţii atârnă de-o conductă

* Lucrările vor fi demarate abia acum, după trei luni de la constatarea problemei!

Reprezentanţii constructorului din Botoşani care s-a ocupat de modernizarea maternităţii spitalului judeţean şi ai firmei de consultanţă de la Bucureşti care a întocmit proiectul pentru lucrări au catadicsit abia ieri să facă un drum până la Piatra Neamţ pentru a lua o decizie în privinţa funcţionării centralei care produce filtrarea aerului din sălile de operaţii. Conducerea spitalului le semnalase încă de acum trei luni că instalaţia de tratare din sălile de operaţii nu este montată corect, existând pericolul ca fluxul de aer steril să nu se facă în mod corespunzător. Echipa managerială a spitalului judeţean a aşteptat ca toţi factorii implicaţi în procesul de modernizare să-şi dea acordul pentru corectarea cât mai rapidă a traseului  de alimntare cu apă fierbinte a instalaţiei, întrucât de această lucrare depinde mutarea secţiei de obstetrică şi ginecologie la etajul renovat. Ieri, reprezentanţii constructorului şi ai firmei de consultanţă şi-au dat acceptul pentru corectarea traseului, astfel încât zilele acestea vor fi demarate lucrările. Şi uite-aşa există premisele ca abia de prin vară gravidele şi bebeluşii să poată beneficia de cele mai bune condiţii de cazare şi îngrijri medicale de nivel superior cel mai probabil.

„Va trebui să facem extensii ale conductelor racordate la cele două centrale de filtrare a aerului din sectorul de nou-născuţi  şi de la sălile de operaţii din maternitate, astfel încât agentul termic să aibă temperatura necesară pentru realizarea procesului de filtrare şi să nu fie probleme cu încârcâtora microbiană”, ne-a declarat ing. Constantin Neacşu, şeful serviciului Tehnic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. „Este nevoie de un nou racord, de prelungirea conductei care transportă agentul termic pentru cele două instalaţii de filtrare a aerului, până la un cazan al centralei termice mari din curtea spitalului. Va trebui să prelungim conducta care trece prin subsolul spitalului nou pe sub pământ, pe lângă alte ţevi”.

Ultima inspecţie a a lucrărilor de la noua maternitate a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie 2013, după mai bine de un an de la demararea lucrărilor de modernizare cu fonduri asigurate prin Banca Mondială.

Valoarea iniţială a lucrării a fost estimată la opt milioane de lei. Licitaţia de desemnare a constructorului a fost organizată de Ministerul Sănătăţii, iar firma câştigătoare a fost „Victor Construct” din Botoşani. Încă din prima fază a lucrărilor, constructorul i-a semnalat proiectantului necesitatea efectuării unor amenajări care nu au fost prevăzute de la bun început. Astfel, valoarea lucrărilor s-a  ridicat la aproximativ 10 milioane de lei. Sigur că nu a fost nimeni arătat cu degetul pentru faptul că au mai trebuit nişte bani pentru realizarea lucrărilor neprevăzute în contract. Spre exemplu, starea avansată de degradare a instalaţiilor sanitare a fost depistată pe măsură ce înaintau lucrările… Acum, iată, a apărut această nouă problemă care, desigur, costă.

În cadrul proiectului de reabilitare a fost achiziţionată aparatură de ultimă generaţie şi două lifturi- unul de marfă şi unul de persoane (cel de-al doilea fiind montat necorespunzător, pe şenilele vechi şi până la inaugurarea secţiei va trebui refăcută lucrarea). Maternitatea va avea saloane rooming, cu băi proprii,  un sector de Anestezie şi Terapie Intensivă, trei săli de naştere şi un spaţiu post-operator.