În sfârşit, maternitatea s-a mutat în casă nouă!

MATERNITATE 2 JEPEG

* Prin compartimentarea spaţiului, intimitatea pacientelor este respectată

* La pansat şi în travaliu, femeile nu mai stau îngrămădite, cu cu faţa una la cealaltă

* Operaţiilor vor fi filmate

 Secţia de Obstetrică şi Ginecologie de la Piatra Neamţ funcţionează, de câteva zile, în noua locaţie, reabilitată cu fonduri prin Banca Mondială.

„După cum ştiţi, de trei ani de zile ne desfăşurăm activitatea între două etaje şi nu numai atât, cu reducerea activităţii noastre la aproape trei sferturi, ca să nu zic mai mult, faţă de posibilităţile noastre de investigaţie şi tratament „, ne-a spus dr. Georgeta Vintea, şefa secţiei OG. „De ce? Pentru că am încercat, în toată această perioadă, să facem în aşa fel încât să nu închidem secţia de tot. Ne-am adaptat la noile condiţii, care au fost diferite: saloanele de ginecologie au fost când pe la chirurgia infantilă, când pe la chirurgia generală. Am funcţionat în continuare cu obstetrica-deci cu partea de asistenţă la naştere şi supravegherea gravidelor în detrimentul activităţii de ginecologie pentru că am vrut să le oferim pacientelor şi locuitoarelor judeţului nostru confortul pentru a putea naşte în această maternitate”.

Dr. Vintea mulţumeşte tuturor celor care au găzduit pacientele până acum, celor care au făcut în aşa fel încât să ajute la finalizarea acţiunii de intrare în casă nouă, pentru că programul Băncii Mondiale se referea doar la reabilitarea locaţiei, rezolvarea problemelor tehnice şi de infrastructură, însă aspectele de funcţionalitate, dotarea cu mobilier nou, a fost depăşit doar cu ajutorul unor sponsori.

„În momentul de faţă, funcţionăm cu secţia de lăuze rooming-in cu trei mame şi trei copii în acelaşi salon, cu grup sanitar propriu”, a precizat dr. Vintea. „În fiecare salon există instalaţie de aer condiţionat. De asemnea, există săli de tratamente cu baie, sistem de aer condiţionat, posibilitatea de a se efectua pansamente şi toalete în alte condiţii decât îngrămădite, cu spatele sau cu faţa una la cealalta.”

În casă nouă, pacientele beneficiază de o serie de facilităţi care ţin atât de confort cât mai ales de manevre de intervenţie în caz de urgenţă. Există trei săli de naştere individuale, ceea ce înseamnă salon cu un pat pentru travaliu, masă ginecologică pentru naştere şi, ulterior naşterii, pacienta rămâne sub supraveghere în acel salon pentru lehuzia imediată. Saloanele respective sunt echipate cu instalaţii de rezolvare a unor urgenţe, oxigen, terapie intensivă, aspiraţie şi alte facilităţi de genul acesta.

Există două săli de operaţii, dotate cu cameră de supraveghere-monitorizare, astfel încât se poate supraveghea intervenţia chirurgicală dintr-o incintă alăturată. De asemenea, se poate filma întreaga intervenţie chirurgicală. Mai sunt două saloane cu câte trei paturi post-operatorii, dotate cu tot ce este necesar pentru terapie intensivă , instalaţie de oxigen, de vacuum, posibilităţi de apelare a asistentei de la butonul de la capătul patului. De asemenea, şi saloanele pentru gravide au, la fiecare pat, buton de urgenţă. Dacă acesta este activat, asistenta medicală trebuie să se prezinte la patul pacientei în cel mult două minute.

Dr. Vintea a subliniat faptul că, în prima şedinţă cu personalul „în casă nouă” le-a atras atenţia tuturor colegilor asupra necesităţii respectării conduitei profesionale.

Geanina NICORESCU