În şedinţa extraordinară de la judeţ: Consilierii lui Tărâţă au fost „desfiinţaţi”

* „Nu sunt inundaţii, nici cutremure, nu sunt incendii, nimic care să justifice o asemenea şedinţă”, a tunat Constantin Iacoban

Ieri, în lipsa preşedintelui Culiţă Tărâţă, aflat în concediu până pe 27 februarie şi plecat în Brazilia la un seminar agricol, majoritatea politică din legislativ l-a lăsat fără consilieri. În şedinţa extraordinară au fost desfiinţate prin hotărâre de consiliu judeţean toate cele patru posturi de consilieri ai preşedintelui şi pe cel de administrator public, ocupat cândva de Neculai Ivanov şi vacant de câţiva ani buni.

Din capul locului, grupul celor cinci consilieri judeţeni ai UNPR a votat împotriva procesului verbal de la cealaltă extraordinară prin care a fost înlocuit Gabriel Farcaş ca vicepreşedinte cu liberalul Lucian Vişan. Atenţi să fie totul blindat din punct de vedere legal, consilierii USL au votat inclusiv ca vicepreşedintele Emilia Arcan să conducă şedinţa, în condiţiile în care ultima dispoziţie a preşedintelui absent era ca aceasta să îndeplinească doar atribuţiile de ordonator credite.

* Grupul UNPR a părăsit sala în semn de protest

După ce au fost anunţaţi absenţii motivaţi – consilierii Vasile Pruteanu, Aurelian Jora, Gheorghe Vasiloiu şi Nadina Simion- şi înainte ca Emilia Arcan să supună la vot ordinea de zi a şedinţei, consilierul UNPR Constantin Iacoban a cerut să ia cuvântul anunţând părăsirea sălii în semn de protest şi contestând legalitatea convocării şedinţei şi a tuturor proiectelor.

„Consilierii judeţeni ai grupului UNPR au considerat şi la precedenta şedinţă că nu este cazul să participe”, a explicat Iacoban. „Astăzi am venit pentru a ne exprima punctul de vedere privind acest gen de şedinţe care încalcă legea. Sunt convocate în afara Legii 215. După cum ştiţi nu sunt calamităţi, nu sunt catastrofe, nu sunt nici un fel de urgenţe şi de aceea nu se justifică convocarea şedinţei extraordinare. În altă ordine de idei, nu este un caz de forţă majoră, nu au fost inundaţii, nu a fost cutremur, nu împărţim nişte fonduri urgente, nu sunt catastrofe, nu sunt incendii, nu a intervenit nimic care să justifice o asemenea şedinţă. În ce priveşte ordinea de zi, hotărârea privind organigrama consiliului judeţean este atributul, prevăzut articolului 104, şi se supune spre aprobarea consiliului de către preşedintele consiliului judeţean. E vorba despre preşedintele în funcţie, de domnul Culiţă Tărâţă. Eu cred şi întreg grupul nostru de consilieri crede că asemenea abuz în mod repetat, forţarea legii pentru ca să aducem în prim plan şi să rezolvăm o serie de probleme care nu ţin de democraţia internă, inclusiv de regulamentul consiliului judeţean, nu lasă decât loc de interpretări. Ne va obliga şi pe noi să acţionăm pe cale legală inclusiv în contestarea unei asemenea şedinţe şi a deciziilor luate în acest gen de şedinţe”. Toţi cei cinci consilieri UNPR s-au ridicat şi au părăsit sala de şedinţă.

Iniţiatorul şedinţei de ieri, Dan Vasile Constantin a ţinut să le atragă atenţia colegilor săi din UNPR că „într-o şedinţă de aceeaşi manieră convocată de dumnealor, l-aţi schimbat din funcţie pe colegul nostru Mihai Fărcăşanu”.

*”Calamitatea din judeţul Neamţ”

Radu Miron Tudorel (PSD) a identificat „calamitatea din judeţul Neamţ”: „Această calamitate este că această instituţie funcţionează de un an de zile şi nu se întâmplă nimic bun pentru acest judeţ. Şi trebuie să înlăturăm această calamitate cât mai repede posibil, fiindcă mi se pare anormal ca cineva să nu înţeleagă că toţi cei aleşi, indiferent din partea cărui partid, au în spate un electorat care vine cu probleme care trebuie rezolvate. Calamitatea cea mai mare este aceea că, de un an de zile, consiliul judeţean nu a luat nici o hotărâre care să fie spre folosul judeţului nostru, hotărâri care să ducă spre bunăstarea locuitorilor din Neamţ. Asta este calamitatea!”.

Şedinţa a decurs în continuare liniştit, cei 25 de consilieri judeţeni rămaşi în sală votând disciplinat.

Preşedintele CA de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Dan Vasile Constantin, va conduce comisia de organizare a concursului pentru funcţia de manager general la cea mai mare instituţie spitalicească din judeţ. Consilierul PNL Andrei Ignat a fost votat preşedinte al comisiei de soluţionare a contestaţiilor la acelaşi concurs.

* Mâncare pentru bătrâni din salariile consilierilor

La ultimul punct de pe ordinea de zi, a fost solicitată o pauză care a durat mai bine de 30 de minute, oficial pentru multiplicarea proiectului, a raportului de specialitate şi a expunerii de motive din spatele acestuia. Toţi cei 25 de consilieri judeţeni perzenţi reprezentând PSD, PNL, PP-DD, PNŢCD şi PDL au votat pentru scoaterea din organigrama CJ Neamţ a celor patru consilieri ai preşedintelui şi a funcţiei de administrator public. În acest mod, Luminiţa Georgeta Vîrlan, Mihai Hanganu, Lucian Ceobotaru şi Irina Corduneanu au rămas fără funcţiile pe care le ocupau.

Dan Vasile Constantin a ţinut să atragă atenţia, după ce au trecut mai bine de 30 de minute de pauză, asupra faptului că aceşti consilieri aveau un salariu lunar de 3.750 de lei, mai mult decât directorii executivi, situându-se ca nivel de salarizare sub vicepreşedinţi şi preşedinte şi arătând că cele 2, 6 miliarde de lei vechi care se acordă anual acestor patru consilieri ai preşedintelui Culiţă Tărâţă pot fi folosiţi pentu hrana bătrânilor sau a copiilor instituţionalizaţi.

Comentarii aprinse au apărut şi după ce Bogdan Bosovici, cel care i-a ţinut locul secretarului general al judeţului Cristina Mititelu, aflată în concediu medical, a anunţat că nu va semna pentru legalitatea acestei hotărâri. Mai mult, va înainta hotărârea prefecturii pentru verificarea legalităţii. Totuşi, proiectul a fost votat şi aprobat de toţi cei 25 de consilieri prezenţi.

*Final cu scandal

După vot, consilierii Bogdan Onu, Radu Miron Tudorel şi Dan Vasile Constantin şi-au exprimat opiniile vizavi de atribuţiile delegate vicepreşedintelui Emilia Arcan, arătând că există trei dispoziţii diferite, din zile diferite, toate semnate de preşedintele Culiţă Tărâţă. Dacă în prima dispoziţie din 16 februarie i se delegau Emiliei Arcan toate atribuţiile preşedintelui, în cea de-a treia i se acordau doar atribuţiile de ordonator credite.

La punctul „Diverse” din ordinea de zi doctorul Octavian Huianu şi-a anunţat intenţia de a se adresa plenului consiliului cu o interpelare, în calitatea sa de „consilier al preşedintelui Culiţă Tărâţă”, calitate care nu i-a fost recunoscută de Dan Vasile Constantin ce a cerut preşedintelui de şedinţă să voteze încheierea lucrărilor. În ciuda vociferărilor doctorului Huianu care vorbea de „democraţie” şi ale consilierului Cristian Tomuleţ ce insista că „orice cetăţean are dreptul să-şi exprime opinia”, şedinţa s-a încheiat.