În sâmbăta patimilor, 60 de copii au aglomerat pediatria

* O fată de 14 ani a ajuns la spital în comă alcoolică în prima zi de sărbătoare

* Peste 500 de nemţeni au avut nevoie de salvare

* Mulţi au exagerat cu băutura şi au ajuns să-şi dea în cap  

* Un pădurar s-a băgat singur în gura lupului

Pentru mulţi dintre nemţeni, Sărbătorile Pascale s-au transformat în calvar, ajungând, din propria vină sau din cauza altora, pe patul de spital. Echipajele Serviciului de Ambulanţă Neamţ şi personalul medico-sanitar aflat în serviciul de gardă la spitale înainte de Paşti şi în cele trei zile de sărbătoare s-au confruntat, în fiecare zi, cu sute de cazuri de îmbolnăvire.  Foarte mulţi copii au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind loviţi de boli de sezon. În timp ce medicii de familie au ţinut cabinetele închise, doctorii de la pediatria spitalului judeţean au fost nevoiţi să ofere consultaţii pe bandă rulantă, afluenţa cea mai mare de cazuri fiind în sâmbăta Paştelui, când au fost înregistrate 60 de cazuri în 12 ore, după cum ne-a spus dr. Suzana Constantinescu, şefa secţiei.

Nemţenii nu s-au mai îndopat cu mâncare ca în alţi ani, dar probabil că nu cumpătarea şi-a spus cuvântul, ci sărăcia. Băutura, în schimb, nu a prea lipsit de pe mese, iar sămânţa de scandal a prins rădăcini tot acolo unde nivelul educativ-social este scăzut.

” În perioada 3- 7 mai, echipajele Ambulanţei au intervenit în 559 de cazuri, 96 dintre acestea fiind „cod roşu”. Numărul solicitărilor s-a înscris în media de 150 în 24 de ore”, ne-a declarat dr. Letiţia Damoc, managerul Serviciului de Ambulanţă Neamţ.

Astfel, în doar câteva zile, au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă nu mai puţin de 78 de persoane care au suferit traumatisme, 14 dintre acstea cu plăgi, 14 lovite în accidente rutiere, 24 în încăierări, 18 s-au lovit căzând din picioare din cauza beţiei, iar alţi 8 prin cădere de la înălţime. C

hiar în prima zi de Paşti, echipajul salvării de la Substaţia Târgu Neamţ a fost solicitat prin apelul de urgenţă 112 să-i acorde primul ajutor unei copile de 14 ani, „moartă” de beată. Fata intrase în stare de comă alcoolică după ce băuse mai multe beri, încurajată de „prieteni”. Echipajul de salvare a stabilizat copila şi apoi a transportat-o la spitalul din localitate, pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Şi un pădurar a avut nevoie de îngrijri medicale, după ce s-a băgat singur în gura lupului, la propriu. C.V., în vârstă de 47 de ani, din Leghin, a găsit, înainte de Paşti, vizuina unei lupoaice şi nu s-a sfiit să se joace cu puii, destul de mărişori, pe care i-a găsit acolo. Din nefericire pentru el, unul dintre pui nu prea a ştiut de glumă şi şi-a înfipt colţii în mâna sa stângă. Pădurarul a înţeles că muşcătura jivinei poate fi periculoasă şi s-a dus la spitalul judeţean, unde a fost vaccinat împotriva turbării şi a primit tratament profilactic.

Nici poliţiştii nu au şomat de sărbători. Crâşmele au fost pline de iubitori ai licorii lui Bachus, iar în multe cazuri, de la euforia sărbătorii, petrecăreţii au ajuns să-şi împartă pumni şi picioare, ba chiar au sărit unii la alţii cu „arme albe”. Poliţiştii au fost chemaţi să calmeze spiritele în cele mai multe situaţii. La un bar din Oniceni, spre exemplu, chiar în Vinerea Mare, un grup de tineri au luat la bătaie un băcăuan, din motive puerile, după ce şi-au făcut curaj cu câteva pahare de alcool. În aceeaşi zi, la un local din Bicaz-Chei un vlăjgan de 22 de ani l-a lovit cu sticla în cap pe interlocutorul său, în vârstă de 25 de ani, cu care s-a luat la harţă pe fondul consumului de alcool. Din păcate, şi un septuagenar din comuna Ceahlău a ajuns la spital în Vinerea Mare, fiind bătut chiar de fiul său.