În premieră, Apaserv vorbește despre pierderile de apă

apaserv1”Pierderile de apă sunt reprezentate atât de pierderile reale de apă cât și pierderile aparente. Pierderile de apă pot fi definite ca diferența dintre volumul de apă intrat în sistemul de furnizare al apei şi volumul de apă consumat şi facturat către utilizatori”, spune managerul Apaserv, Cătălin Dughir.
Compania județeană a început, de mai multă vreme, verificări ample pe teren (uneori, la un singur utilizator vin și câte două echipe), atât pentru inventarul bunurilor cât și pentru

Astfel, s-au constatat pierderi pe tronsonul verificat conducta de oțel lângă fosta centrala termica 1
-Pe Strada Caișilor s-a identificat o avarie pe tronsonul de conducta oțel DN 100 pe lungime de 52,5 m;
-Tot pe Strada Caișilor s-a mai identificat pe un alt tronson de conducta încă o avarie pe o porțiune de 78,7 m;
-Pe Strada Margaretelor au fost identificate un număr de 3 avarii una pe un tronson de lungime 40,9, 61,3 si 45,5 m având DN 100;
-Pe strada trandafirilor s-a identificat o avarie pe un tronson cu lungimea de 84,5 m.

Compania Județeană  a identificat, de asemenea, și cauzele scăderii consumului de apă, care țin de scăderea populației deservite, din aria de operare, datorită contextului economic nevaforabil. În opinia conducerii Apaserv, acest context a determinat foarte multe persoane sa plece la muncă în străinătate.
O altă cauză este reducerea activității agenților economici, urmare a situației economice, lipsa creditării și a investițiilor. În fine, rationalizarea consumului de către toate categoriile de utilizatori și grad de conectare scăzut pentru sistemele nou preluate în operare ex. Dragomiresti, Horia, Bâra reprezintă o altă cauză a consumului scăzut de apă.
Pentru a reduce pierderile de apă, compani a aluat mai multe măsuri. Primul oraș sectorizat a fost Tg. Neamș prin montarea de 10 debitmetrii cu transmisie la distanță a presiunii și debitului în timp real pentru 8 sectorizări.
Astfel pentru Divizia Nord în orașul Tg. Neamt s-a realizat o reducere de 13.5 mc/h ( in zona măsurată 2), aceasta însemnând o reducere a pierderilor de apă de 118260 mc pe an.
În total, pentru zona Nord, ca urmare a acțiunilor de monitorizare, verificare, identificare și
remediere pierderi, s-au putut reduce pierderile de apă de aproximativ 7 %.
Pe zona operaționala EST (Roman) s-a ales ca delimitare o zonă pilot identificată ca sectorizare S10, unde s-a monitorizat pe o perioadă lungă de timp nivelul de pierderi, prin măsurători de debit de noapte și de zi inclusiv monitorizări de zgomot în rețea.
I.C.