În Parcul Tineretului, / Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre”, ediţia a X-a, 29 – 31 mai

lada cu zestre1În perioada 29 – 31 mai, se desfăşoară, în Parcul Tineretului din Piatra-Neamţ, cea de-a X-a ediţie a Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Consiliul Local şi Primăria Piatra-Neamţ, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova şi Asociaţia Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţului.

Intrat, deja, în tradiţia vieţii culturale nemţene, festivalul reuneşte, în acest an, peste 70 de meşteri vestiţi din toată ţara şi din  Republica Moldova. Astfel, pe parcursul celor trei zile de manifestări, iubitorii lumii satului autentic îşi vor da întâlnire cu meşteri populari sosiţi pentru prima dată la Piatra-Neamţ sau cu meşteri deja cunoscuţi.

„Ceramica de Oboga, Vădastra sau Hurez va concura cu cea din Baia-Mare sau Botoşani ori cu ceramica de Cucuteni sau cu cea figurativă, plină de personaje hâtre.  Expoziţiile de covoare maramureşene, moldoveneşti sau olteneşti ale ţesătoarelor pricepute vor aminti de motivele de pe scoarţele din lada cu zestre a bunicilor noastre, iar frumoasele costume populare ne vor duce cu gândul la zilele de sărbătoare din lumea satului de altădată”, ne-a spus Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ.

Vor fi reprezentate toate domeniile artei populare: ceramică, prelucrarea lemnului, industria casnică, pielăria, încondeierea ouălor, icoane şi pictură naivă, podoabe etc.

„Intenţia organizatorilor este de a recunoaşte valoarea meşterilor, atât prin premiile care se vor acorda în urma unei atente jurizări, cât şi prin organizarea unei expoziţii personale”, a adăugat Florentina Buzenschi.

Anul acesta, pictorul naiv Gheorghe Ciobanu din Iaşi va vernisa prima expoziţie personală la Piatra-Neamţ. Cunoscut în ţară şi în străinătate, artistul a participat la diverse saloane de gen în Franţa, Elveţia, Germania, Austria, a expus  la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Ateneul Român, în marile muzee de etnografie din ţară şi a avut numeroase apariţii în spaţiul media.

Festivalul va fi întregit de simpozionul „Icoana – credinţă şi culoare”,  la care vor participa specialişti recunoscuţi în acest domeniu, ierarhi bisericeşti şi muzeografi preocupaţi de a pune în valoare bogatul patrimoniu existent în judeţul Neamţ şi nu numai.

Irina NASTASIU