În Neamţ funcţionează deja 85 de mediatori

Nemţenii care divorţează, cei care vor să stabilească programul de vizită a copilului, cei care au de dezbătut succesiuni sau moşteniri sunt dintre cei care după 15 februarie au bătut la uşa mediatorilor. În cele două săptămâni de când informarea privind medierea a devenit obligatorie înainte de depunerea unei acţiuni în instanţă, cele mai multe solicitări pentru participarea la şedinţă au venit de la părţi implicate în conflicte pe dreptul familiei şi în cel succesoral. „Este destul de devreme pentru a analiza cât efect are în acest moment această reglementare, pentru că oamenii nu ştiu încă faptul că sunt obligaţi să treacă mai întâi pe la mediator”, spune Laurenţiu Manole, unul din fondatorii Centrului de Mediere Neamţ. „Dar, din cei care au venit până acum la şedinţa de informare, cei mai mulţi sunt dintre persoanele care vor să divorţeze, cei care vor să stabilească programul de vizită a copilului, persoane care au de făcut succesiuni sau dezbaterea moştenirii. Nu am avut nici un caz din domeniul drepturilor consumatorilor, de malpraxis sau pe litigii de muncă. Oamenii se duc la un avocat pentru întocmirea unei întâmpinări şi atunci află că trebuie să treacă mai întâi pe la mediator şi abia apoi la instanţă. Avocatul le recomandă şedinţa de informare, şi abia apoi, dacă părţile nu merg mai departe pe mediere, ajung la proces”.

Potrivit reglementărilor, şedinţa de informare asupra medierii este gratuită pentru justiţiabil. Teoretic, părţile se prezintă de bunăvoie la această discuţie, unde mediatorul le spune care sunt avantajele medierii spre deosebire de proces, cu bani şi timp câştigate şi un rezultat negociat spre mulţumirea ambelor părţi. Practic, dacă între cele două părţi există neînţelegeri atât de mari încât nici nu-şi vorbesc, atunci cel care este mai hotărât apelează la mediator pentru o notificare care să fie remisă celeilalte părţi. Trimiterea notificării este singura cheltuială care ar putea apărea. După derularea şedinţei la care participă doar una din părţi, mediatorul trebuie să elibereze un proces verbal care se prezintă în instanţă.

 „Deocamdată, este o perioadă relativ calmă, întrucât după 15 februarie nu s-au mai înregistrat cereri la instanţe şi cred că abia spre sfârşitul acestei luni oamenii vor începe să vină masiv la mediere. Mulţi aud pentru prima dată de aşa ceva, chestiunea cu şedinţa de informare pe mediere a fost impusă pentru ca oamenii să nu se mai înghesuie la instanţă, în condiţiile în care un conflict se poate rezolva şi pe altă cale decât judecata, tocmai de aceea mai durează până când oamenii vor afla de această reglementare. Este o noutate pentru foarte multă lume, până acum se aplica doar în comercial, oamenii care vin la mine spun că ei considerau medierea o negociere, dar una dură, şi înşeleg abia când află că ambele părţi pot ajunge la o înţelegere rezonabilă”, mai spune Laurenţiu Manole.

În Neamţ există până în acest moment 85 de mediatori autorizaţi, membri ai Centrului de Mediere Neamţ.