In Memoriam Dr. Gheorghe Iacomi

dr. Gheroghe Iacomi *Optimist, tenace și muncitor, Gheorghe Iacomi era o persoană de o modestie exemplară * Pe data de 18 octombrie se împlinesc 24 de ani de la moartea ilustrului medic nemțean

Se împlinesc, pe data de 18 octombrie, 24 de ani de la moartea reputatului medic nemțean Gheorghe Iacomi. Născut la 19 aprilie 1914, la Piatra Neamț, Gheorghe Iacomi a urmat școala primară și Liceul „Petru Rareș“. Rămas orfan de tată la 18 ani, până la terminarea liceului a stat mai mult pe lângă biserică, alături de preotul Iorgu Vasiliu, motiv pentru care frații și prietenii l-au rebotezat Iorgu, apelativ pe care apoi l-a folosit toată lumea.

Nu a îmbrăcat, însă, haina monahală, ci a studiat medicina la Cluj și București, absolvind-o în 1939. Ulterior obține doctoratul în științe medicale cu meritul „Magna Cum Laude“. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost medic pe front, mergând în prima linie până la Cotul Donului. În 1942 a revenit în orașul natal, unde a profesat ca medic specialist chirurg (1942 – 1949) și apoi ca medic primar chirurg până la pensionare (1978), cu o întrerupere de 2 ani (1951-1952), când a pus bazele Spitalului Municipal Hunedoara, unde a fost atât medic chirurg, cât și director.

În cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț a fost medic șef de secție, iar în perioadele 1948-1949 și 1957-1958 a fost director al aceleiași instituții.

După pensionare a profesat în cadrul Policlinicii Piatra Neamț, la cabinetul de Medicină Sportivă, până în anul 1984. A fost considerat unul din cei mai buni medici chirurgi din țară. A fondat Filiala Neamț a Uniunii Societăților de Științe Medicale din România (1948), fiind, de asemenea, inițiatorul Consfătuirilor Chirurgicale din Moldova (1971).

A obținut brevet de invenție (colectiv) pentru patul de terapie intensivă (1966). A prezentat peste 600 de comunicări în cadrul congreselor și conferințelor interjudețene de chirurgie, din care aproape 70 au fost publicate în revistele de specialitate. În 1981 i s-a conferit premiul „Bisturiul de aur“.

„Era o persoană de o modestie exemplară…“

„Optimist, tenace și muncitor, Gheorghe Iacomi era o persoană de o modestie exemplară. Fire veselă, savura umorul de calitate, îi plăcea vorba neaoșă moldovenească, înviora atmosfera din juru-i cu un zâmbet, o glumă sau cu o vorbă de duh“, scrie Daniela Ursu, într-un articol de excepție, publicat la împlinirea a două decenii de la trecerea la cele veșnice a ilustrului medic.

„De la intrarea pe poarta spitalului, pe alee, pe scări, la lift și pe coridoare transmitea în stânga și-n dreapta angajaților și colegilor cordiale salutări de «Bună-dimineața» și respectuoase și pline de zâmbet sărutări de mână tuturor doamnelor, fie ele îngrijitoare, infirmiere, asistente sau doctorițe. Câștiga rapid încrederea bolnavilor, încât aceștia simțeau că simpla, dar plină de atenție și delicatețe prezență caldă și zâmbitoare a doctorului este cea care, pe lângă tratamentul recomandat, contribuia la grabnica lor însănătoșire“, adaugă Daniela Ursu.

Pe lângă pasiunea pentru profesia sa, Gheorghe Iacomi a dovedit și o dragoste deosebită pentru natură, cu precădere pentru muntele Ceahlău.

A promovat și susținut activități privind cunoașterea și protejarea mediului înconjurător, ca mijloc de educare și întreținere a sănătății, punând bazele turismului montan și ale Salvamontului în județul Neamț.

Începând cu anul 1939, a fost membru în comitetul de conducere al Clubului Alpin Român. Împreună cu bunul său prieten profesorul Gh. Amaicei a fost inițiatorul concursurilor de drumeție și orientare turistică „Ștafeta munților“ și „Amicii drumeției“. A fost președinte al Asociației Turistice „Prietenii Ceahlăului“ și președinte de onoare al „Alpin Club Petrodava“ Piatra Neamț.

Sala de operație în care a profesat în cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț îi poartă numele, o stradă din zona centrală a orașului se numește Dr. Gheorghe Iacomi, la fel și Clubul Eco Turistic.

În anul 1998, dr. Gheorghe Iacomi a fost declarat cetățean de onoare post-mortem al orașului Piatra Neamț.

Irina NASTASIU