În judeţul Neamţ continuă epidemia de rujeolă

“Să ne protejăm împreună, vaccinurile sunt benefice” este sloganul DSP pentru această săptămână
Începând de astăzi, 23 aprilie şi până la data 29 aprilie 2018, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ desfăşoară Săptămâna Europeană a Vaccinării, sun egida “Să ne protejăm împreună, vaccinurile sunt benefice”. Această perioadă dedicată imunizărilor se pliază pe o situaţie deosebită înregistrată la Neamţ, unde potrivit informaţiilor oferite de dr. Mirela Gărdinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamţ, epidemia de rujeolă este în plină desfăşurare.
“În primul trimestru al acestui an s-au înregistrat 94 de cazuri de rujeolă, iar în luna aprilie au intrat în supraveghere 52 cazuri noi. Din totalul acestora, 10 cazuri au fost forme grave, din care două cazuri s-au soldat cu deces. În această perioadă s-au constituit 3 focare de comunitate şi anume: Girov (9 cazuri), Valeni-Piatra Neamţ (20 cazuri) şi Vânători- Tîrgu Neamţ (12 cazuri). Atât pentru fiecare caz cât şi pentru focare s-au efectuat anchete epidemiologice, depistarea cazurilor, verificarea antecedentelor ROR, mobilizare la vaccinare, educaţie sanitară, triaj epidemiologic”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamţ.

S-a introdusa măsură specială de limitare a epidemiei, imunizarea la grupa 9-11 luni

Reprezentantul DSP aminteşte că principala măsura de prevenţie şi limitare a rujeolei o reprezintă vaccinarea.
Schema de vaccinare pentru rujeolă este următoarea: grupa 9–11 luni – o doză ROR, doza fiind introdusă ca măsură specială de limitare a epidemiei la nivel național; 12 luni – doza I ROR; 5 ani – doza II (rapel) ROR. În primul trimestru al acestui an s-au efectuat in judetul Neamt 2097 doze de ROR şi potrivit medicului Mirela Grădinaru nu s-au înregistrat cazuri de reacţii adverse la vaccinare.

“Mobilizare defectuoasă la vaccinare din cauza personalului medical insuficient”

Cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (SEV), eveniment conceput în 2004 ca o iniţiativă de a contracara stagnarea sau declinul programelor de imunizare în contextul apariţiei unor focare sporadice dar importante de îmbolnăviri în mai multe ţări din Regiunea europeană OMS (EUR/OMS), DSP Neamţ atrage atenţia privind necesitatea creşterii gradului de conştientizare asupra importanţei vaccinării, cu un accent special pe grupurile vulnerabile.
“Tema globală a campaniei din anul 2018 ”Să ne protejăm împreună #Vaccinurile sunt benefice” încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creștere a acoperirii vaccinale pentru obținerea unui bine comun; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acțiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare și oamenii trebuie să se vaccineze.
DSP Neamţ transmite că principalele limite existente în desfășurarea programului de imunizare sunt: mobilizarea defectuoasă la vaccinare datorată personalului insuficient; rezistenţa părinţilor la vaccinare – în judeţul Neamţ în anul 2017 s-a înregistrat la vaccinarea RRO un refuz de peste 30% (media la nivel naţional este de 10%), la care se adaugă refuzul mascat prin neprezentare; creşterea continuă a numărului de copii plecaţi în străinătate împreună cu părinţii; informaţii contradictorii şi neştiinţifice privind vaccinările.
“România se confruntă cu epidemia de rujeolă. În perioada 2016-2018, până la data de 02 martie 2018, au fost confirmate 11036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului. În judeţul Neamţ, în anul 2017, s-au confirmat 123 de cazuri de rujeolă din care 2 decese, iar în trimestrul I al anului 2018 s-au confirmat 94 de cazuri de rujeolă din care 2 decese”, a precizat dr. Grădinaru.
Potrivit informaţiilor oferite de DSP,în judeţul Neamţ, estimarea acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni, desfăşurată în luna februarie 2018 (pentru copiii născuţi în luna iulie 2016) se prezintă astfel: pentru vaccinul BCG – 90,98 % în urban şi 95,53 % în rural; pentru vaccinul hepatitic B – 81,15 % în urban şi 86,59 % în rural; pentru vaccinul DTPa – 73,77 % în urban şi 77,65 % în rural
pentru vaccinul Hib – 73,77 % în urban şi 77,65 % în rural; pentru vaccinul poliomielitic (VPi) – 73,77 % în urban şi 77,65% în rural ; pentru vaccinul RRO – 72,95 % în urban şi 86,59 % în rural.
La nivelul judeţului Neamţ, săptămâna aceasta se vor transmite materiale informative pe această temă, a importanţei vaccinării, către reţeaua de mediatori sanitari şi asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice; activităţi de informare-educare în unităţi de învăţământ derulate de personalul medical din cabinetele  şcolare; activități de informare-educare în unităţi de învăţământ şi în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari şi vor fi distribuite materiale informative specifice temei în unităţi de învăţământ şi spitalele din judeţ.
Geanina NICORESCU