În Duminica Floriilor, La Tupilaţi a avut loc Festivalul „Flori pe cunună de spini ”        

Festival Tupilati3  În Duminica Floriilor, a avut loc, la Tupilaţi, cea de-a II-a ediţie a Festivalului „Flori pe cunună de spini ”,  manifestare organizată de Centrul Cultural Tupilaţi, în colaborare cu Parohia Tupilaţi şi Şcoala Gimnazială. Evenimentul are drept scop promovarea tradiţiilor popular-creştine legate de Învierea Domnului, precum şi familiarizarea copiilor şi tinerilor cu cele mai importante evenimente biblice din viaţa Mântuitorului.

Tinerii din comună, îmbrăcaţi în costume populare, s-au întâlnit cu membrii Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul”, vizionând expoziţia de icoane pe sticlă, prezentată de elevii Şcolii Gimnaziale din Tupilaţi, precum şi expoziţia de ştergare moldoveneşti, cu tema „Ştergarul popular – utilitate şi decor în gospodărie”, prezentată de Muzeul sătesc din Tupilaţi.

La ora 10.00, sătenii au mers la Biserica „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil”,construită în anul 1811 de către boierul Ștefan Catargiu (1789 – 1866), mare logofăt și caimacam al Principatului Moldovei. Alaiul a fost condus de călăreţi şi căruţe ornate cu covoare ţărăneşti şi crenguţe de salcie.

Începând cu orele 11.00, grupul folcloric de fete „Sânzienele” a susţinut un concert de colinde pascale, la sfârşitul căruia crenguţele de salcie au fost sfinţite şi împărţite credincioşilor. Crenguţele de salcie, culese încă de sâmbătă şi aşezate în coşuri din nuiele împodobite cu ştergare cusute cu flori, sunt nelipsite la sărbătoarea Floriilor, din satul tradiţional. Salcia sfinţită la biserică este apoi utilizată în gospodărie. Încă din vechime, oamenii pun crenguţele de salcie la ferestrele caselor sau la icoane, mâţişorii fiind în această perioadă foarte preţuiţi.

„Putem spune, fără niciun motiv de îndoială, că festivalul s-a desfăşurat şi s-a încheiat firesc şi frumos, în bucurie şi lumină. Mulţumim tuturor gospodarilor din comuna Tupilaţi care au participat la activitate, doamnei directoare a Şcolii Gimnaziale din Tupilaţi, Aura Diaconescu, precum şi părintelui Neculai Anisia”, ne-a spus Romică Leonte, directorul Centrului Cultural Tupilaţi şi iniţiatorul activităţii.

Ansamblul folcloric „Ciobănaşul” din Tupilaţi a câştigat, de-a lungul timpului, admiraţia iubitorilor de folclor din întreaga ţară, prin promovarea cântecului şi dansului popular. În perioada 1993 – 2000, ansamblul a obţinut numeroase premii la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale. Totodată, ansamblul „Ciobănaşul” colaborează pe plan artistic cu ansambluri din Franţa, Iugoslavia, Danemarca şi Republica Moldova.

Festivalul „Flori pe cunună de spini” face parte din ciclul de manifestări anuale organizate de Centrul Cultural Tupilaţi, având drept scop conservarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor locale.

Irina NASTASIU