În cadrul proiectului „Muzee şi Şcoli”, Delegaţie din Republica Moldova, în judeţul Neamţ

Cu acest prilej, va avea loc lansarea ofertei educaţionale pentru anul 2019

O delegație din Republica Moldova va fi prezentă, în perioada 7 – 9 decembrie, în judeţul Neamţ, în cadrul proiectului educaţional „Muzee şi Şcoli”, program conceput și coordonat de dr. Otilia Mircea, muzeograf la Muzeul de Istorie Roman. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri şi va include expoziţii, programe artistice susţinute de elevi din Roman și împrejurimi, vizitarea unor instituții din Roman și Piatra-Neamț, precum şi lansarea ofertei educaționale pentru anul 2019.
Vizita delegaţiei basarabene are loc în cadrul unui schimb de experienţă, în luna octombrie o echipă formată din muzeograf dr. Otilia Mircea şi restaurator Ana Lăcrămioara Băcăoanu, de la Muzeul de Istorie Roman, susţinând, la Chişinău, o serie de activităţi în cadrul celei de-a II-a ediţii a Proiectului educațional „Muzee şi Școli”. Activităţile s-au desfăşurat la Instituţia Publică Gimnaziul Ciuciulea (raionul Glodeni) și la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, adresându-se preșcolarilor și elevilor din învățământul primar și gimnazial, care au primit informaţii despre noile descoperiri arheologice și despre activitățile desfășurate de restauratori în cadrul laboratorului muzeal.
„La programul cultural din perioada 7 – 9 decembrie, organizat de Muzeul de Istorie Roman -Complexul Muzeal Județean Neamț, va participa și o delegație din Republica Moldova, de la unitățile de învățământ partenere. Prezența delegației la Roman va marca colaborarea cu Muzeul de Istorie Roman în cadrul proiectului «Muzee şi Şcoli», dar și semnarea protocolului de colaborare, ca instituții partenere, în cadrul unui proiect nou intitulat «Patrimoniul cultural. Artă populară, tradiții și obiceiuri românești», aflat în oferta educațională pentru anul 2019”, ne-a spus dr. Otilia Mircea.

Lansarea unui nou proiect educaţional

Activităţile vor debuta, astăzi, cu primirea invitaţilor din Republica Moldova, urmată de vizionarea unui program artistic susţinut de elevii Şcolii de Artă „Sergiu Celibidache” Roman. Programul zilei va mai cuprinde vizitarea Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” şi a expoziţiei de carte „Artă populară, tradiţii şi obiceiuri româneşti în colecţiile Bibliotecii Municipale «George Radu Melidon»”, precum şi a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Mâine, începând cu ora 11.00, la Muzeul de Istorie din Roman va avea loc o activitate de diseminare a rezultatelor obţinute în Republica Moldova, în cadrul proiectului „Muzee şi Şcoli”, ilustrate prin intermediul unor proiecţii şi a expoziţiei temporare „Muzee şi Şcoli în anul Centenarului Marii Uniri” (responsabili: dr. Otilia Mircea, restaurator Ana Lăcrămioara Băcăoanu, conservator Maria Aiftincăi, ing. Dan Giani-Spătariu – şef serviciu Patrimoniu Roman). La ora 11.30 va fi lansat proiectul „Patrimoniul cultural. Artă populară, tradiții și obiceiuri românești”, iar de la ora 11.30 elevi de la şcolile din Roman, Bătuşeşti, Icuşeşti şi Pildeşti vor susţine un program artistic.
După-amiază vor fi organizate vizite la Muzeul de Ştiinţe Naturale Roman şi la Şcoala Gimnazială Gherăeşti, unde va avea loc activitatea „Tradiţii şi obiceiuri de la sat”.
Programul zilei de duminică, 9 decembrie, va cuprinde vizitarea Muzeului de Istorie şi Arheologie, a Muzeului de Etnografie şi a Muzeului de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra-Neamţ, precum şi a Şcolii Gimnaziale Dulceşti, activităţi desfăşurate în cadrul proiectului „Patrimoniul cultural. Artă populară, tradiții și obiceiuri românești”.
Proiectul „Muzee și școli“ a fost propus de Muzeul de Istorie din Roman unităților de învățământ încă de anul trecut, între obiectivele proiectului numărându-se: promovarea patrimoniului muzeal în context național, prezentarea activităților desfășurate de specialiști în muzee, dezvoltarea compartimentului de voluntari prin implicarea elevilor de gimnaziu înscriși în cluburile/cercurile de istorie, precum și implicarea elevilor de liceu în activități practice, astfel încât la sfârșitul stagiului de voluntariat aceștia să aibă o experiență utilă în domeniul muzeal. Proiectul „Muzee şi Şcoli” face parte din programul „Valorificarea Patrimoniului Muzeal și Educație Muzeală”.
Irina NASTASIU