Imunoglobina pentru pacienţii cu imunodeficienţe nu va mai lipsi din spitale

“În judeţul Neamţ nu avem bolnavi diagnosticaţi, dar ştim că dacă vor apărea cazuri, nu vor fi probleme cu medicaţia”, a spus dr. Grădinaru, de la DSP Neamţ

Printr-o ordonanţă de urgenţă emisă la sfârşitul săptămânii trecute s-a suspendat temporar, pentru o perioadă de până la 2 ani, începând 1 ianuarie 2018, obligația de plată a taxei de clawback pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană.
Această măsură are ca scop asigurarea disponibilității permanente a tratamentelor cu medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi din bugetul Ministerului Sănătăţii. Astfel, vor fi evitate pe viitor situațiile cauzate de lipsa de pe piață a disponibilității acestor medicamente, situaţii care au impact direct asupra sănătății publice. Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate rezultat ca urmare a exceptării pentru o perioadă determinată de 2 ani a deținătorilor de autorizație de punere pe piaţă a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române, prin reprezentanţii legali ai acestora de la plata contribuției trimestriale, bugetul FNUASS se completează cu sume care se alocă de la bugetul de stat.
“Din informaţiile pe care le deţinem, la nivelul judeţului Neamţ nu avem cazuri diagosticate cu imunodefienţă primară, astfel încât nici nu a fost nevoie ca spitalele aprovizionate cu doze de imunoglobină. Având în vedere ultimele reglementări legislative, în mod cert dacă vor apărea cazuri şi la noi, nu vor fi sincope în aprovizionarea cu dozele necesare în tratamentul specific”, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.
La nivel naţional, cele 900 de doze de imunoglobulină pentru imunodeficiență primară deţinute de Unifarm au primit certificatul de calitate, conform procedurilor europene și vor fi direcționate într-o primă etapă la spitalele unde există urgențe și mai apoi către unitățile care au solicitat medicamentul.
“Am cerut SC UNIFARM să livreze în regim de urgență aceste doze de imunoglobulină ca să ajungă cât mai repede la pacienți. Producătorul ne-a informat că luna viitoare va mai livra încă 2000 de doze din acest produs”, a transmis ministrul Sănătății, printr-un comunicat.
Reamintim că, săptămâna trecută au fost livrate către unitățile sanitare peste 2000 de doze de imunoglobulină pentru tratarea cazurilor de urgență din secțiile de Terapie Intensivă și, până la sfârșitul acestui an, vor mai fi trimise către spitale încă 1000 de doze din acest produs.
Mai mult, un producător care a ales să părăsească piața din România în luna mai 2016, și-a anunțat intenția de a reveni. Ministerul Sănătății a aprobat prețul pentru imunoglobulina utilizată în tratamentul imunodeficiențelor primare produsă de acest furnizor.

Geanina NICORESCU