Împreună vom contribui la cea de-a doua schimbare la față a Romanului

Și în acest an, primarul Romanului, profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, și-a ținut promisiunea făcută în fața romașcanilor și a prezentat raportul de activitate pe anul anterior. În opinia edilului, bugetul pe anul trecut și proiectele obținute au transformat municipiul într-un oraș european, fiind atinse toate punctele importante pentru o comunitate, de la infrastructură la educație, componenta socială sau siguranța publică. „În primul rând doresc să le mulțumesc romașcanilor pentru că mi-au încredinţat pentru încă 4 ani conducerea destinului urbei mușatine. Împreună vom contribui la cea de-a doua schimbare la față a Romanului prin finalizarea unor proiecte începute în mandatul anterior precum și prin demararea altora. Anul 2012, chiar dacă a marcat cel de-al patrulea an al crizei economice, pentru Roman a fost anul celor mai mari investiții gestionate de municipalitate după 1989 „, a precizat edilul Romanului.

PIDU, început în 2012 și terminat în această primăvară

Bugetul municipiului pentru 2012 s-a ridicat la 163.648.000 lei, însă un sprijin important pentru derularea principalelor investiții l-a constituit împrumutul de 14.114.000 lei, care va asigura o pârghie eficientă în realizarea unor proiecte. „Am păstrat o relație apropiată cu romașcanii în anul 2012, fiind rezolvate problemele ridicate de peste 2.000 de persoane. Chiar dacă, din perspectivă economică, anul ce urmează va fi un an foarte greu pentru Roman, ar putea aduce startul pentru modernizarea Ștrandului Municipal, modernizarea rețelei de apă și canal, dar și a stației de epurare, finalizarea Pietonalului Ștefan cel Mare şi a Ocolitoarei Roman Est”, a mai spus primarul Laurențiu Leoreanu.

2012 a fost anul în care s-a efectuat cea mai mare parte a lucrărilor din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, lucrări executate de: Scuar Hotel Roman – S.C. BACOR PRODCOM SRL în asociere cu S.C. ROM  URBAN SRL  Roman; Pietonal Ştefan cel Mare tronsoanele I şi IV – S.C. MODERN CONSTRUCT  SRL Roman, în asociere cu S.C. CONTACT STEEL SRL, S.C. STRUD CONSTRUCT  SRL și S.C. PETRINA CONSTRUCT SRL; Reabilitare străzi – S.C. IMROM S.A. în asociere cu S.C. OCCIDENTAL CONSTRUCT SRL şi S.C. VLANDA COMPANY SRL; Reabilitare străzi – S.C. DARCONS SRL în asociere cu S.C. VALDUS SRL şi  S.C. HIDROTERM S.A.  Lucrările au fost finalizate la lotul 1 – Scuar Hotel Roman și la Pietonal Ştefan cel Mare tronsoanele I şi IV şi s-a realizat peste 90% la loturile 3 şi 4 – Reabilitare străzi.

S-au reabilitat – carosabil si trotuare – 25 de străzi: Costache Negri, Dumbrava Roșie, Mihail Kogălniceanu, Dobrogeanu Gherea, Dr. Felix, Unirii, Oituz, Libertății, Fd. Duzilor, Ștefan cel Mare, 1 Mai, Smârdan, Petru Aron, Elena Doamna, Griviței, Vasile Lupu, Vasile Alecsandri, Ion Ionescu de la Brad, Bradului, Vlad Țepeș, Principatele Unite, Sucedava, Alexandru cel Bun, Traian, Trandafirilor. Pe alte 5 străzi: Panaite Donici, Bucegi, Stejarilor, Decebal și Cuza Vodă – principalele etape au fost executate finalizarea lor urmând a se realiza în prima parte a anului 2013.

Pentru lucrările executate s-au cheltuit următoarele sume: 941.000 lei la Scuar Hotel, 2,06 milioane lei la Pietonalul Ștefan cel Mare, 10,02 milioane lei pentru lotul 3-Străzi si 8,76 milioane lei pentru lotul 4-Străzi.

Reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare

Administrația locală a căutat soluții și resursele financiare necesare pentru a moderniza sau extinde rețeaua de apă-canal a municipiului, în 2012 fiind derulate 2 programe pe această direcție. În zona în care s-au efectuat lucrările din cadrul PIDU, s-a finanțat din bugetul local un alt proiect numit PIDU complementar – Reabilitare rețele de alimentare cu apă și canalizare menajeră, întrucât acest gen de reabilitări nu erau eligibile din fonduri europene.

Extinderea rețelelor de apă și canalizare reprezintă un program multianual derulat în colaborare cu Administrația Fondului de Mediu, care achită 75% din costuri, și care la final va asigura apa potabilă pe absolut toate străzile din cartierul Nicolae Bălcescu precum și apa potabilă și canalizarea în ansamblul Islazului – Primăverii, valoarea sa ridicându-se la 2,74 milioane lei. În anul 2012 s-au efectuat lucrări de peste 500.000 lei pe străzile: Mărului, Mihai Viteazu, Primăverii și Islazului.

Microhidrocentrala pe râul Moldova

A doua mare investiție începută in municipiul Roman în 2012 și care va fi finalizată în 2014 este Microhidrocentrala pe râul Moldova. Investiția este finanțată cu bani europeni, iar la finalizare va asigura necesarul de energie electrică pentru iluminatul public și pentru alimentarea instituțiilor de învățământ. În  plus va crea o acumulare de apă în lungime de aproximativ 800 m, ce va constitui o bază de agrement acvatic. Lucrarea a fost adjudecată de SC CONSTRUCTII HIDROTEHNICE SA Iași cu suma de 22,2 milioane lei. În 2012 s-au executat lucrări de excavații, devierea râului Moldova, betonări cuve turbine, deznisipator și baraj stăvilar pentru care s-au achitat aproape 5 milioane de lei.

Modernizarea infrastructurii

Din resurse proprii, în 2012 s-au finalizat lucrările de modernizare a sistemului rutier pe strada Progresului. Contractul a fost adjudecat de S.C. STAR PREST SRL Roman plătindu-se la final suma de 1,14 milioane lei. Tot în anul 2012 s-au finalizat lucrările de pe strada Eremia Grigorescu – executate de S.C. DARCONS SRL Roman – cu o valoare decontată de 1,38 milioane lei. S-au realizat: un sistem rutier nou, spații verzi, a fost schimbată conducta pentru alimentare cu apă și cea de canalizare menajeră şi pluvială. Reabilitarea străzii Viitorului a constat în înlocuirea bordurii, reabilitarea trotuarelor și a carosabilului. Lucrările au fost executate de SC OCCIDENTAL CONSTRUCT SRL Roman, cu valoarea de 483,3 mii lei.

Pentru întreţinerea străzilor s-au efectuat plombări sau covoare asfaltice pe aproape toate străzile municipiului. Executantul acestor lucrări, pentru care s-au plătit 1,9 milioane lei, a fost S.C. STAR PREST SRL Roman.

547 locuri de parcare și un nou depozit de gunoi

Pe parcursul anului 2012, s-au trasat 547 locuri noi de parcare de reşedinţă, parcurgându-se etapele necesare în vederea închirierii a 434 locuri, pentru care s-au emis contracte în valoare de 45.700 lei. S-au întocmit documentaţii în vederea reînnoirii a 1076 contracte de parcare de reşedinţă expirate, atrăgând la bugetul local suma de 107.600 lei.

Deoarece anul 2012 a fost anul închiderii gropii de gunoi, a fost necesară amenajarea unui depozit temporar pentru deșeuri, realizându-se o primă celulă de depozitare de aproape 2.800 mp, lucrările costând 290.000 lei.

Blocul cu bulină, locuințe sociale și pentru tineri

Consolidarea blocului nr. 3 strada Nicolae Titulescu – blocul cu bulină a continuat și în anul 2012. Investiția a început în 2009 și a avut drept antreprenor general pe S.C. ROMCONSTRUCT SRL Ploieşti. Contractul cu acesta a fost reziliat, ultimele lucrări fiind adjudecate de SC ROMCONSTRUCTOR SA Bacău. Se estimează ca, până la jumătatea anului 2013, să fie posibilă revenirea proprietarilor în cele 44 de apartamente ale blocului.

O veste bună 2012 a fost finalizarea blocului de locuinţe sociale din Aleea Revoluţiei nr.11. Obiectivul a constat în construirea de două scări de bloc a câte 20 apartamente fiecare. Lucrările au început în 2009 şi au fost finalizate în trimestrul al II-lea din anul 2012. Utilităţile şi sistematizarea verticală au fost suportate integral din bugetul local. 20 de familii au intrat în casă nouă la începutul lunii decembrie 2012 și alte 20 de familii au primit cheile în luna martie a anului 2013.

La începutul lunii mai 2012 au fost înmânate mai multor familii de tineri cheile celor 60 de apartamente de la cele 3 blocuri ANL din zona Vasile Lupu. „După primii patru ani de mandat am reușit să asigurăm 160 de locuințe pentru tineri, respectiv 8 blocuri noi de tip ANL, fiind cea mai bună performanță în aceasta direcție a unei administrații romașcane după anul 1989”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Modernizarea infrastructurii educative

Cu fonduri atrase de la Compania Națională de Investiții s-au realizat 2 obiective importante, mai ales pentru copiii și tinerii acestui municipiu: bazinul de înot și sala de sport de la Colegiul Tehnic Miron Costin, bugetul local contribuind cu circa 450.000 de lei pentru realizarea branșamentelor la utilități. În zona Sălii Sporturilor s-a realizat un teren cu gazon sintetic pentru mini fotbal, dotat cu nocturnă, bănci pentru sportivi, tribună pentru spectatori și împrejmuire, lucrări au costat circa 300.000 lei.

În anul 2012, cu fonduri de la Ministerul Educației, s-au finalizat lucrările de reabilitare la corpul A al Colegiului Național Roman Vodă. Bugetul local a contribuit cu aproape 350.000 lei pentru înlocuirea unor branșamente la utilități și pentru construirea unei centrale termice. O altă investiție, ce a costat 400.000 lei, a constat în înlocuirea împrejmuirii și reparații capitale la terenurile de sport ale Școlii de Artă Sergiu Celibidache.

Consolidarea Casei Ioachim – Biblioteca Municipală

O altă investiție majoră a anului 2012 a constat în începerea renovării, consolidării și modernizării sediului Bibliotecii Municipale – clădire aflată pe Lista monumentelor istorice sub denumirea de Casa Ioachim, imobil care se afla într-un stadiu avansat de degradare. Lucrările pentru reparația capitală a Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” au fost câștigate de asocierea SC CONBAS SRL Roman și SC IMSAT NEAMT SRL pentru suma de 3,96 milioane lei.

În anul 2012, s-au executat consolidări ale fundației corpului principal-C1, desfaceri pereți, tavane, pardoseli corp C3, cămășuieli corp C3, pentru care s-au plătit 460.000 lei.

Condiții moderne de comerț în Piețe

În anul 2012, Direcția Administraţia Pieţelor, Bazar, Obor Roman a investit în Piaţa Centrală pentru  închiderea cu rulouri şi uşi culisante a zonei unde îşi vând mărfurile producătorii. Tot în Piaţa Centrală au fost achiziţionate 4 distribuitoare tichete de parcare, începând cu luna august, s-a încasat taxa de parcare.

În anul 2012 s-a amenajat Ograda căruţe şi sector cereale, lucrare ce a costat 64.453 lei fără TVA. În Hala Centrală au fost efectuate lucrări de reparaţii şi igienizare de 21.909 lei şi au fost achiziţionate 4 vitrine frigorifice. Sectorul comercianţi din Piaţa Centrală a fost extins şi s-au achiziţionat mese noi. În Piaţa Smirodava s-a amenajat o platformă de gunoi, s-a refăcut canalizarea şi un racord de apă pentru spaţiile comerciale . În Piaţa Anton Pann s-a efectuat împrejmuirea acesteia cu pereţi din policarbonat, pentru protejarea vânzătorilor pe timp de iarnă.

Pentru anul 2013, principalul obiectiv de investiţii este construcţia Parcării etajate în Piaţa Centrală.

Centre pentru romașcanii defavorizați

Cu privire la pilonul social, Cantina socială – Casa Pâinii (proiect în valoare de 3.631.021,35 lei) a fost finalizată în prima parte a anului 2012 și a devenit operațională din luna august, fiind administrată, alături de Casa Bunicilor și Casa Copilului, de ONG-ul Roman 2000. Acest pilon completează împreună cu Casa Speranței și Casa Vârstnicului infrastructura de protecție socială.

Spații verzi și grijă pentru mediu

În privinţa zonelor verzi, în condiţiile în care anul 2012 a fost secetos, s-a realizat o bună întreţinere a zonelor modernizate şi a Parcului Municipal. S-au executat lucrări de igienizare a arborilor și tăieri de corecţie, tunderea gardurilor vii, cosirea şi udarea ierbii. Pentru a da o notă distinctă spațiilor verzi, au fost plantate peste 37.000 flori (panseluțe, petunii, tagetes, salvie), peste 800 arbori (paltin, mesteacăn, salcâm și arbori decorativi), 300 de trandafiri și s-au regazonat unele spaţii verzi existente.

„Primăria Roman a aderat la Campania internaţională Pământul suferă! Stinge lumina!, când s-a realizat o reducere a consumului de energie electrică de 1500 kWh. Administrația locală se mândrește și cu participarea la cele două Campanii de colectare a DEEE-urilor – Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare! realizate în parteneriat cu Asociaţia  – ROREC, în cadrul cărora au fost colectate şi predate spre reciclare 8.709 kg. Romanul a participat la Campania Let’s Do It, Romania! 2012 cu un număr de peste 450 de voluntari, ce au colectat peste 400 de saci cu deşeuri. Pentru al doilea an consecutiv, municipiul nostru a participat în calitate de finalist la Gala Naţională a Voluntarilor – Bucureşti, cu proiectul EcoPatrula Şcolară – Municipiul Roman”, a precizat edilul Romanului.

Siguranța cetățenilor

Angajaţii Poliţiei Locale au participat la 2.442 misiuni independente, iar împreună cu Poliţia Municipiului Roman au fost organizate 278 misiuni. Pe parcursul anului 2012, activitatea Poliţiei Locale a vizat cu precădere aplicarea Regulamentului de gospodărire, întreţinere, curăţenie si estetică a municipiului Roman. În ciuda personalului redus s-a reușit prinderea și predarea către Poliția Municipală a 30 de infractori.

În anul 2012, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Roman a fost solicitat să intervină în 107 cazuri, acționând pentru stingerea incendiilor, organizând exerciții de alarmare publică și pregătind intervenţia in caz de caniculă, la cele 4 puncte de prim-ajutor acordându-se asistență medicală pentru 618 persoane.

Cultură, tradiţii şi evenimente speciale

În virtutea rolului social-cultural asumat, Primăria municipiului Roman a organizat în anul 2012 o serie de acţiuni şi evenimente în colaborare cu mai multe instituții din întreaga regiune. Astfel, s-au asigurat resursele necesare pentru desfășurarea a 19 evenimente culturale și de promovare a tradițiilor, 10 evenimente artistice și 4 evenimente sportive. „Menționez cea de a III-a ediție a Zilelor Municipiului Roman, desfășurată in perioada 14 – 21 mai, manifestare care a devenit un „brand”, și care reprezintă de acum un veritabil vehicul de afirmare pe plan regional, naţional şi internaţional a familiei romaşcane. Dintre evenimentele artistice, Romanul a fost gazda: spectacolului concurs „De la Dragobete la Sărbătoarea Rusaliilor – Tradiţie şi legendă la Români” – ediţia a IV-a,  evenimentul „Sergiu Celibidache, din nou acasă” (manifestarea a inclus dezvelirea bustului marelui dirijor și compozitor precum și un concert susținut de formația ”Achord Brass”)  –  care s-a desfășurat cu prilejul celebrării a 100 de ani de la nașterea sa sau Festivalul concurs interjudeţean de interpretare vocală şi instrumentală a folclorului românesc „Doruri Muşatine”, ediţia a VIII-a”, a declarat primarul Leoreanu.

Trofeul Roman Vodă Mușat la handbal feminin, ajuns în anul 2012 la a V-a ediție, a reunit echipele Metalurg Skopje – Macedonia, Muratpasa Belediyesi SK Antalya – Turcia și Kerson Handbal Club „Dnipryanka” – Ucraina. Locul I la ediția din 2012 a Trofeului Roman Vodă Mușat la handbal feminin i-a revenit echipei HCM Roman.

Relațiile de colaborare și înfrățire cu străinătatea

Cu ocazia celei de a treia ediţii a Zilelor municipiului Roman, în data de 17 mai 2012, de Ziua diplomaţiei romaşcane, s-a semnat un Pact de Amiciție între municipiul Roman şi oraşul Dilijan din Armenia. În data de 28 noiembrie 2012, municipiul Roman a primit vizita unei delegații din orașul-frate israelian Gedera, oraș cu care Primăria a semnat Pactul de Amiciţie în 17 mai 2011. Oficialitățile și cadrele didactice din Gedera precum și 32 de elevi de liceu israelieni s-au întâlnit cu tineri și cadre didactice din liceele romașcane.

Municipalitatea romaşcană – vârf al performanţei în administraţie

Pe 18 octombrie 2012 a avut loc, la Poiana Brașov, cea de-a VIII-a ediție a Galei Premiilor de Excelenţă Administratie.ro. Au participat peste 130 de lideri din administrația publică, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri, administrația romașcană primind Premiul de Excelență pentru Activitatea în Primării –  pentru Proiectul micro-hidrocentralei pe râul Moldova.

În data de 9 noiembrie 2012, Revista Română de Administrație Publică Locală a organizat, în cadrul celei de-a cincea ediții a Forumului Administrației Românești, Gala APL.H “Administrația publică locală la înălțime”. Primarul municipiului Roman a obținut, pentru a doua oară, premiul Cel mai bun primar de municipiu din Regiunea Nord-Est. „În calitate de sef al administrației publice romașcane am fost singurul ales local din România selectat pentru o bursă Erasmus pentru reprezentanții aleși de la nivel local și regional pentru perioada 2012-2013”, a subliniat edilul Romanului.

Proiecte pentru anul 2013

Printre proiectele ce vor continua sau vor demara în 2013 se numără: renovarea, consolidarea și modernizarea sediului Bibliotecii Municipale; modernizarea Ștrandului Municipal; finalizarea modernizării Pietonalului Ștefan cel Mare; continuarea lucrărilor la corpul B al Colegiului Național Roman Vodă; continuarea lucrărilor la Ocolitoarea Roman Est; continuarea programului pentru apă-canal finanțat de Agenția Fondului de Mediu pentru cartierul Nicolae Bălcescu; începerea lucrărilor la parcarea etajată de la Piața Centrală; finalizarea lucrărilor la Clubul Copiilor. „Chiar dacă previziunile economice pentru 2013 nu sunt dintre cele mai favorabile, credem că rezultatele din 2012 precum și cele din anii anteriori ne dau speranța că Romanul își poate păstra un ritm constant de transformare pozitivă, care să aducă un plus de confort și civilizație în viața fiecărui romașcan. Am continuat și în 2012 eforturile pentru atragerea unor noi investiții în Roman, cel mai ambițios proiect în acest sens fiind realizarea în municipiul nostru a unei întreprinderi americane ce ar putea crea 1.500 de noi locuri de muncă. Este posibil ca din 2013 orașul nostru să găzduiască fabrica de avioane de la Valea Enei și un mic aerodrom, dar și centrul logistic, pentru întreaga Moldovă, a societății din Azerbaidjan: SOCAR. Pe lângă acestea, intenționăm să găsim soluții și sprijin financiar, împreună cu alte instituții, pentru reabilitarea Casei Celibidache sau pentru clădirea Spitalului Vechi ”Precista”. Mulţumesc marii familii romașcane care a venit cu propuneri constructive, celor care ne-au sesizat neajunsurile, dar şi instituţiilor care ne-au oferit sprijinul lor financiar şi logistic”, a spus, în încheiere, primarul Laurențiu Leoreanu.

Raportul de activitate poate fi consultat și pe site-ul Primăriei Roman, la adresa www.primariaroman.ro.