Importanţa recuperării după accident vascular cerebral

fkt III ilie onu Stresul, alimentaţia, lipsa activităţilor fizice, vârsta şi ereditatea predispune tot mai mulţi oameni la accident vascular cerebral. Ce este important pentru ca urmările să nu fie dezastruoase şi recuperarea dificilă este să fim atenţi la primele simptome. Iar, apoi, dacă AVC-ul s-a produs, este necesar să înţelegem că recuperarea fiziokinetoterapeutică este singura şansă pentru redarea funcţiilor afectate.

Reporter – Ce este accidentul vascular cerebral şi de ce este atât de periculos?

Ilie Onu – Accidentul cerebral vascular este, pe scurt, o întrerupere temporară a alimentării cu sânge a creierului. După unii autori, sunt accidente vasculare ischemice şi hemoragice. Nedepistate în timp, pot cauza deces sau pot cauza sechele permanente, de aceea sunt atât de periculoase. De cele mai multe ori, pacienţii supravieţuiesc unui accident vascular cu ajutorul intervenţiei neurologului şi a medicaţiei specifice.

Rep. – Deci prima abordare este cea medicamentoasă, apoi ce se recomandă?

I.O. – După ce pacientul este stabilizat cu ajutorul medicaţiei, intervine programul de recuperare, de preferat încă din spital, pentru câştigarea funcţiilor afectate în urma accidentului vascular. Recuperarea trebuie recomandată chiar de medicul curant neurolog şi trebuie începută de îndată, ştiut fiind că primele 6 luni sunt cele mai importante pentru revenirea pacientului la o formă cât mai bună.

Rep. – Ce presupune recuperarea?

I.O. – Programul de recuperare trebuie să aibă la bază evaluarea, apoi se stabilesc obiectivele şi mijloacele de tratament. Noi, aici, la Departamentul de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamţ avem o abordare integrativă prin care pacientul primeşte îngrijiri imediat după ce este spitalizat, adică la domiciliu, iar după progresele înregistrate îl aducem la cabinet. Aici dispunem de numeroase posibilităţi tehnice avansate de tratament.

Rep. – Aţi enunţat un prim termen de 6 luni, care este vital pentru succesul recuperării, dar care este perioada necesară de recuperare după un accident vascular?

I.O. – Depinde de la pacient la pacient, având în vedere tipul de accident, mecanismul de producere, vârsta pacientului, starea generală de sănătate şi dorinţa lui şi a familiei de a se face bine. Eforturile fizioterapeutului trebuie susţinute de fsmilie, care trebuie să colaboreze în programul de recuperare.

Rep. – Care este implicarea aparţinătorilor?

I.O. – Fizioterapeutul va învăţa aparţinătorii să postureze bolnavul, să-l întoarcă din oră în oră pentru a preveni escarele de decubit, anumite manevre de mobilizare a bolnavului. Tot fizioterapeutul le va explica modul cum trebuie să ridice bolnavul la marginea patului, transferul în scaunul cu rotile, cum să-l hrănească, elemente de toaletă şi multe altele. Iar când avem primele rezultate obiectivele de tratament şi manevrele se modifică şi familia trebuie să ştie ce are de făcut în continuare. Este nevoie de implicarea familiei pentru că orice manevră greşită periclitează şi chiar alterează procesul de recuperare.

Rep. – Este demn de remarcat faptul că aţi menţionat vârsta bolnavului, aşadar recuperarea se recomandă oricui, la orice vârstă.

I.O. – Da, pentru că dacă este bătrân, nu înseamnă că trebuie să moară! Noi susţinem dreptul la viaţă al oricărui pacient şi dreptul la şansa de a se recupera! Dar, gradul de recuperare al fiecăruia depinde de toţi factorii pe care i-am amintit. Însă, trebuie ţinut cont şi de faptul că multe accidente vasculare nu sunt recuperabile şi pacienţii rămân dependenţi de familie pentru tot restul vieţii. Recomandarea mea, ca fizioterapeut, este ca fiecare să se îngrijească să aibă o viaţă cât mai sănătoasă şi echilibrată, pentru a preveni afecţiuni grave.

Rep. – Dar oferiţi tratament de recuperare şi la domiciliu?

I.O. – Da, aşa este, cel puţin în prima fază, după ce bolnavul este externat şi are maximă nevoie de tratament de recuperarea, până apar progresele, acordăm tratament şi la domiciliul bolnavului, urmând ca încet şi sigur să-l aducem la cabinet, pentru că asta înseamnă că a progresat şi are nevoie de alte scheme de tratament, cu tehnologia de care noi dispunem cu prisosinţă aici, la Departamentul FKT de la Micromedica.

Rep. – Vorbind de faza incipientă, sunt anumite simptome care anunţă un accident vascular şi care ar trebui să alerteze şi să trimită bolnavul la medic imediat?

I.O. – Da, şi eu recomand ca neapărat atunci când apar aceste simptome să nu mai staţi pe gânduri şi să mergeţi de îndată la medic. Este vorba despre ameţeli, dureri de cap, tulburări de coordonare a membrelor, amorţirea unui membru, ca să le enumerăm pe cele mai importante. Cu cât mai repede bolnavul se prezintă la medic, cu atât are mai multe şanse de recuperare! Un om căzut pe stradă nu înseamnă neapărat că a băut un pahar în plus, ci poate că este în mare suferinţă, în plin atac vascular cerebral! Intervenţia medicului de specialitate în primele momente ale unui accident vascular este salvatoare pentru evoluţia ulterioară şi recuperarea cât mai mare a bolnavului.

Cristina Iordache