Impact grav dintre o salvare și o motocicletă. Fiecare vede alt vinovat

ambulanta accident* Cei de la Ambulanță apreciază că motociclistul a lovit ambulanța.

* Polițiștii spun că „autospecializata sanitară a intrat în coliziune cu un motociclist“

O autosanitară aflată în misiune, care se deplasa prin „inima“ Romanului în trombă, cu semnalele luminoase în funcțiune, a dat peste un motociclist, sau a fost lovită, lateral spate, de o motocicletă, în seara de 18 august. În urma impactului, motociclistul, în vârstă de 29 de ani, a suferit leziuni grave, fiind transportat de urgență la spital, cu o altă salvare sosită la fața locului la solicitarea colegilor de pe ambulanța avariată. Un alt echipaj, cu asistent medical, a fost trimis să preia de la domiciliu bolnavul la care trebuia să ajungă salvarea implicată în accident.

Conform celor de la Salvare, vina nu aparține deloc șoferului de pe ambulanță. „Echipajul cu asistent medical nu a suferit niciun fel de leziuni, însă motociclistul, în urma investigațiilor din CPU, a fost preluat de un echipaj cu medic în vederea efectuării transferului interclinic la Spitalul «Sf. Spiridon“ din Iași. Autosanitara implicată în accident este foarte puțin avariată, așa încât poate continua să se deplaseze la solicitări. Nu a fost nevoie să o scoatem din circuit. Și chiar dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, parcul auto ar fi putut face față afluxului de cazuri. Spre deosebire de anii trecuți, putem spune că stăm destul de bine la acest capitol, comparativ cu serviciile de ambulanță din alte județe, în condițiile în care de câteva zile am pus în circulație și cele două autosanitare noi, primite recent printr-un program al Ministerului Sănătății. Este vorba despre două mașini 4×4, de tip B, care se pot deplasa la solicitări având echipaj cu asistent medical. Am lăsat ambele salvări pe zona Piatra Neamț, pentru că stația de aici asigură și transferurile spre centrele universitare din țară. Alte două autosanitare, tot noi, primite în toamna anului trecut, au fost puse în circulație pe zona Roman și pe zona Târgu Neamț“, a declarat dr. Dorice Albu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț.

Precizări mai puțin încurajatoare

Pentru polițiștii de la circulație, lucrurile nu sunt atât de simple. Subcomisarul Constantin Irina, ofițerul de presă al Poliției Neamț, ne-a declarat că, din primele cercetări efectuate în cazul accidentului, „se pare că, în timp ce un bărbat, în vârstă de 40 ani, din Roman, conducea o autospecializată sanitară pe b-dul Republicii, având în funcțiune semnalele luminoase, a efectuat manevra de schimbare a direcției de mers la intersecția cu strada A. Pann și a intrat în coliziune cu un motociclist de 29 ani, care se deplasa regulamentar. În cauză se efectuează cercetări în vederea stabilirii împrejurărilor producerii accidentului rutier“.

Vina ar putea fi, totuși, pe undeva pe la mijloc. Pentru că ambulanța avea semnalele luminoase pornite, dar nu și pe cele sonore, motociclistul, dacă ar fi știut de ele, ar fi trebuit să tragă pe dreapta și să oprească, pentru a ceda trecerea. Însă apar două situații, pe care polițiștii nu le-au lămurit până la închiderea ediției. Dacă salvarea a virat stânga, înseamnă că a dat peste motociclistul care tocmai depășea ambulanța, pe care o văzuse, deci, și față de care se afla într-o abatere de la normele de circulație. Dacă însă salvarea a virat dreapta, motociclistul putea să fie el cât de tras pe dreapta, că ambulanța a tras și mai dreapta și a intrat peste el.

Rămâne de văzut care e varianta corectă și a cui e vina.

Geanina Nicorescu