Idei practice pentru grădină:

Tina-Oala de lut*Oala de lut, soluție pentru irigarea plantelor

Pasiunea pentru grădinărit scoate de la “naftalină” soluții și sisteme mai vechi pentru udarea plantelor. Astfel, o tehnică de irigare veche de când lumea a reînviat în ultimii ani și s-a consolidat ca fiind cea mai eficientă soluție pentru irigații în grădină sau pe suprafețe mai mici de teren agricol. Este vorba despre oalele de lut îngropate în pământ și ”alimentate” periodic cu apă care ajunge în sol prin pereții poroși ai vasului ceramic.

Vasele ceramice neglazurate sunt folosite de grădinarii și micii fermieri din întreaga lume pentru că reușesc  să ofere rădăcinilor plantelor apa de care au nevoie și sunt durabile. Deși în mod asemănător se poate face irigarea în pământ cu sticle sau recipiente din materiale plastice găurite, oalele de lut sunt preferate pentru că sunt 100% naturale, au un aspect plăcut și sunt mai eficiente.

*Cum se ”instalează”

Pentru a ”planta” vasul de lut în pământ, este nevoie să sapi o groapă suficient de mare ca să cuprindă oala, lăsând la suprafață doar gâtul alungit al acesteia. Alimentarea cu apă se poate face cu o stropitoare, cu un furtun sau se poate conecta vasul la un sistem automat de alimentare după modelul celui modern de irigații. Pentru ca plantele să primească mereu câtă umidiatate au nevoie, se recomandă ca oala de lut să fie mereu plină pe trei sferturi și gura sa să fie protejată cu un capac pentru ca apa să rămână curată.

Suntem o țară cu tradiție în olărit, deci nu va fi deloc greu să găsești un artizan la care să comanzi vasele de care ai nevoie, exact pe dimensiunile ce se potrivesc grădinii sau fermei tale. Vasele odată cumpărate pot fi folosite timp de mai mulți ani.

*Udare bună, dar cu apă mai puțină

Plantele vor absorbi apa direct de la sursă și va fi nevoie de o cantitate mult mai mică de apă pentru a iriga decât dacă stropeşti cu un furtun,  iar cea mai mare parte s-ar evapora sau ar rămâne la surprața solului și nu la rădăcini.

Oalele de lut funcționează chiar și în cele mai aride grădini, în zonele permanent expuse la soare.

Nu mai este nevoie să ai mereu grija umidității din solul grădinii. Cu acest sistem, știi că plantele absorb exact cât au nevoie și trebuie doar să verifici, la câteva zile, că vasul mai are apă.

Semințele plantate în pământ irigat în stratul profund se dezvoltă mai bine, în timp ce buruienile, ale căror semințe se împrăștie pe sol nu vor beneficia de acest tratament special care să le ajute să se dezvolte.

Vasul de lut este produs din pământ așa că în loc să folosești instalații din materiale plastice, acest sistem de irigație îţi oferă siguranța că nu pui nimic cu risc toxic în solul în care își produci legumele și fructele.

*Există și dezavantaje

Nu este ușor să sapi o groapă destul de mare cât să se potrivească unui vas de dimensiuni rezonabile. În timp, mai ales dacă folosești și fertilizatori lichizi în apă, vasul va dezvolta o peliculă sau porii săi se vor acoperi cu săruri, așa că pereții săi nu vor mai putea să ”transmită” apa la rădăcina plantelor. Vei observa că acest lucru s-a întâmplat dacă apa pe care o pui în vas rămâne acolo sau ajunge mult mai greu în sol, deși precipitațiile lipsesc și solul e uscat.

Un vas de lut se poate sparge ușor, așa că trebuie manevrat cu grijă. El poate să aibă însă crăpături sau imperfecțiuni încă de la momentul în care a fost produs manual, iar aceste ”defecte” vor afecta durabilitatea sa.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU