Idei de afaceri: zmeurul de grădină

tina-zmeur*Toamna, perioada optimă de plantare

Plantația de zmeur este o alegere inspirată, fiind vorba despre o investiție de succes. Efectele terapeutice de excepție ale zmeurului constituie o motivație de mare perspectivă pentru înființarea unor plantații intensive cu acest arbust. Fructele de zmeură sunt o adevărată colecție de minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme ușor asimilabile. Plus vitaminele A, B1, B2, D si P, dar mai ales vitamina C, prezentă în cantități impresionante. Așa că zmeura este un adevărat izvor de sănătate, iar fiecare fruct este o variantă naturală extrem de reușită a suplimentelor de vitamine și minerale care se găsesc în farmacii. Substanțele vindecătoare pot fi asimilate exclusiv din zmeura proaspătă și, într-o măsură mai mică, din cea congelată.

*Atenție la soiul de zmeur!

Plantația de zmeur se înființează de obicei toamna după căderea frunzelor, întrucât această perioadă asigură refacerea sistemului radicular și pornirea în vegetație primăvara devreme! Se recomandă să alegeți sfârșitul lunii septembrie sau octombrie, deoarece plantele au aproximativ 5-6 luni de acomodare cu terenul până la intrarea în vegetație.

Pe piață este mult material săditor adus din alte țări, dar plantele nu sunt aclimatizate la noi. Alegeți cu grijă soiul pe care vreți să îl plantați, în funcție de condițiile climatice din zona de plantare! Trebuie știut că soiurile cu înflorire mai târzie sunt recomandate pentru zone răcoroase unde există riscul de brumă chiar și în luna aprilie. Soiurile timpurii, cu înflorire devreme, sunt recomandate pentru zonele mai călduroase.

Plantați zmeurul în zonele cât mai expuse la lumină, nu cele umbroase! Zmeura este iubitoare de soare, se adaptează ușor și la frig sau la anotimpurile ploioase.

*Plantați zmeurul toamna!

În lunile de toamnă pământul are destulă apă. În primăvară, plantarea se face în martie-aprilie, iar planta s-ar putea să prindă o perioadă de secetă. Deci, primăvara, zmeurul are o perioadă de acomodare foarte mică. Odată prinsă, planta a are nevoie de multă apă și minerale pe care le ia din sol!

Pentru plantarea de toamnă trebuie să arați terenul cât mai adânc și să discuiți de două ori. Astfel terenul o să fie cât mai fin și o să permită o dezvoltarea armonioasă a plantei. Zmeurul nu trebuie plantat mai adânc de 20 cm! Altfel există riscul ca zmeurul să nu mai iasă la primăvară. Planta se așază cu rădăcina răsfirată, care se acoperă apoi cu pământ, iar solul se tasează ușor în jurul plantei.

După plantarea de toamnă, zmeura nu are nevoie de îngrijiri speciale. Se așteaptă „trezirea la viață“ primăvara și atunci trebuie săpată și aplicate preventiv tratamentele împotriva bolilor și a dăunătorilor. Dar în anul 1 nu e cazul!

*Nu îndepărtați frunzele uscate și buruienile!

Dacă e plantat toamna, zmeurul nu necesită tăieri, iar frunzele uscate și buruienile nu se îndepărtează. Aceste vor proteja planta până în primăvară.

Aveți grijă la rozătoare! Dacă plantația se află aproape de pădure sau zone unde se află animale sălbatice, în special rozătoare, trebuie să luați măsuri suplimentare. La sfârșitul toamnei stropiți plantele cu apă amestecată cu praf de ardei iute sau de usturoi. Datorită mirosului înțepător de usturoi, dar și a gustului iute, rozătoarele, fie că vorbim de căprioare sau iepuri, nu mai pun botul pe plante. Este foarte simplu de folosit, iar rețeta este la fel de ușoară.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU