Idei de afaceri: usturoiul

tina-usturoi*Cultura de toamnă, cea mai bună! *Soiurile românești, cele mai cătate *Aliment și medicament miraculos!

Cultura de usturoi oferă producții mai mari dacă plantarea se face toamna, în lunile octombrie-noiembrie. Usturoiul este o afacere de succes, iar soiurile românești sunt la mare căutare, fiind un brand renumit și pe continentul american.

Despre usturoi se spune că este o farmacie în miniatură. Aproape că nu există afecțiune a corpului omenesc în care usturoiul să nu aibă un cât de mic rol benefic. Din acest motiv, specialiștii recomandă consumarea usturoiului, întotdeauna crud, zilnic, tocmai pentru a fi în ordine cu sănătatea și a avea un tonus bun. Doza poate fi de la doi-trei căței de usturoi pe zi, până la două-trei căpățâni pe zi. Cercetătorii susțin că usturoiul este eficace atât în combaterea bolilor infecțioase, cât și în tratamentele făcute de diabetici. Numărul afecțiunilor în care usturoiul previne sau tratează este de-a dreptul impresionant.

*Topul soiurilor autohtone

Fermieri sunt interesați să cultive soiuri profitabile de usturoi, care să le asigure vânzarea rapidă a producției. Cel mai cunoscut soi românesc este usturoiul „Ager“, care face parte din varietățile albe. Înregistrat la OSIM, usturoiul „Ager“ este apreciat ca fiind o soluție bună pentru înființarea culturilor de primăvară, dar și a celor de toamnă. Bine adaptat condițiilor climaterice și de la noi, usturoiul „Ager“ poate oferi fermierului nemțean producții de 7-8 tone, cu condiția să fie bine îngrijit, mai ales când vine vorba de buruieni. Căpățâna soiului „Ager“ are 8-17 bulbi de mărime medie, de culoare alb-gălbuie și rezistă bine la păstrarea peste iarnă.

Pe locul doi în topul recomandărilor pentru înființarea culturii de usturoi se află soiurile roșii, din care cel mai popular usturoiul „Elefant“, numele fiind dat de căpățâna mare, cu 4-6 căței cărnoși, ușor de curățat și acoperiți cu o coajă cu nuanțe închise de roșu-violet. Soiul „Elefant“ face furori în SUA, unde a fost botezat „Romanian Red“.

În clasamentul celor mai profitabile soiuri de usturoi includem și hibrizi românești recunoscuți de către Comisia Europeană, între care amintim „Eduard“ și „Claudiu“, ambele tipuri noi de usturoi fiind brevetate.

*Culturile de toamnă, cele mai rentabile

Culturile de toamnă oferă cele mai mari producții, de foarte bună calitate. Dacă s-a folosit soi românesc, succesul afacerii este garantat! Chiar dacă volumul de muncă la această cultură este uriaș și se execută, în cea mai mare parte, manual. Mai mult, pentru obținerea unei recolte bune, se știe că, la fel ca la ceapă, usturoiul nu se cultivă pe același sol decât o dată la patru ani. Între culturi, se recomandă leguminoasele (mazăre, fasole), care lasă terenul bine aprovizionat cu azot, cerealele păioase bune reprimatoare de buruieni. Alte culturi premergătoare pot fi tomatele timpurii și tomatele de vară, însă se pot cultiva și castraveți, pepeni, dovleci.

Usturoiul preferă solurile cu structură bună, cu textură nisipo-lutoasă și luto-nisipoasă. Trebuie avută în vedere și prezența apei freatice la o adâncime de 3-4 metri și eliberarea terenului de buruieni.

Ca îngrijire, usturoiul are nevoie să fie mereu curățat de buruieni, udat cât să aibă umezeală în sol și fertilizare primăvara, acolo unde este cazul.

Culturile de usturoi înființate toamna pot fi recoltate în primăvară, usturoiul verde, în luna iulie, pentru consum în stare proaspătă (bulbi) și toamna.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU