Idei de afaceri: Plantații de trandafiri pe banii europeni

Tina-Trandafiri, foto 1Trandafirii sunt cele mai frumoase flori din lume. Plăcuți privirilor noastre, dar și papilelor gustative. Ne referim la trandafirul pentru dulceață, cel mai căutat soi fiind Rosa Damascena, datorită parfumului intens și a înfloririi abundente. Petalele acestui trandafir se folosesc pentru a obține dulceață, sirop, apă de trandafiri sau miere cu parfum de trandafiri. Din petalele deshidratate se prepară ceaiuri aromate și gustoase. În unele țări, petalele de trandafiri sunt folosite pentru a da gust unor mâncăruri. În Roma antică era la mare preț vinul parfumat cu petale de trandafir.

Cultivarea trandafirilor Rosa Damascena pentru dulceață poate începe ca o activitate relaxantă de timp liber, dar care se poate transforma într-o afacere profitabilă. Clienții pentru dulceața de trandafir sunt pensiunile, restaurantele, magazinele cu delicatese, însă aceasta se poate comercializa și în cadrul expozițiilor de produse tradiționale.
Înființarea plantației de trandafiri

Din acest an, fonduri europene nerambursabile se acordă și pentru plantațiile de trandafiri. Doar cei pentru dulceață! Valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 900.000 euro. Trandafirii pentru dulceață pot crește în orice zonă, nefiind pretențioși în privința altitudinii sau solului, temperaturilor crescute sau foarte scăzute. Pentru înființarea de plantații comerciale de mari dimensiuni, cu producții ridicate de flori, trebuie ținut cont de locul plantației, calitatea solului, lumina și temperaturile din timpul anului. Locul ales pentru plantație nu trebuie sa fie umbrit de copaci sau garduri vii, deoarece trandafirii au nevoie de soare cel puțin pe durata primei părți a zilei, de dimineața până la prânz.

Pentru o înflorire abundentă, planta are nevoie de temperaturi în jur de 15-30°C. La noi, trandafirul de dulceață înflorește continuu de la sfârșitul lunii mai până la finele lunii iunie, exact când avem temperaturi optime.

Pentru o dezvoltare bună a plantei, în primul an, în perioadele foarte călduroase și fără ploaie, este recomandată irigarea o dată pe săptămână, cu cel puțin 10 litri de apă pentru fiecare plantă. Foarte important este drenajul corespunzător pentru ca apa de ploaie excesivă să se scurgă de pe plantație.
Pentru a obține înfloriri abundente, plantele se fertilizează, începând cu luna mai, cu îngrășăminte minerale complexe.

Recoltarea florilor

La trandafirul de dulceață, recoltarea petalelor se face în primele ore ale dimineții, atunci când florile se deschid. În perioada de vârf de înflorire, culesul florilor poate continua până după amiază, pentru ca toate florile care au ajuns la maturitate sa fie recoltate.

Culesul se face în saci de pânză și se transferă imediat în coșuri de răchită sau lăzi bine aerisite. După recoltare, florile trebuie prelucrate cât mai repede posibil, pentru a preveni fermentarea lor. Florile stocate pentru mai mult de 12 ore pierd jumătate din proprietățile lor.

Tina CONDREA