Idei de afaceri: Plantația de zmeur, o reală sursă de bani

 

*Cultura este „nominalizată“ pentru finanțare europeană

 

Plantația de zmeur este „nominalizată“ la finanțare europeană, iar fondurile alocate sunt destul de consistente. Pentru zmeur fermierul va primi 8 puncte, în timp ce mărul are doar 4 puncte.

Fermierii nemțeni care vor să înceapă o afacere cu o cultură de zmeur trebuie să dețină un teren care să se preteze la cultura de grădină a zmeurului, pentru care se alocă finanțarea europeană.

Fermierul trebuie să se documenteze cu privire accesarea fondurilor europene, dar și asupra modului de întreținere a zmeurișului, a achiziționării materialul săditor doar din pepiniere autorizate. Este indicat ca fermierul să se orienteze spre soiuri care se adaptează cel mai la zona de plantare, să fie cât mai productive.

*Mărimea rădăcinii contează

Specialiştii spun că la un hectar de cultură de zmeur se plantează aproximativ 10.000 de drajoni. În zona noastră se poate planta orice soi de zmeur, deoarece această cultură se adaptează foarte bine la condițiile pedoclimatice de aici. Pentru o productivitate ridicată, se recomandă soiurile remontante, deoarece la acestea apar vlăstari până în toamnă și permit înflorirea și coacerea de fructe chiar în anul apariției acestora. Nu neapărat mărimea drajonului este importantă, ci mai degrabă cea a rădăcinii. E importantă vigurozitatea rădăcinii pentru că, practic, din ea apar noii vlăstari.

Plantarea drajonilor de zmeur se face primăvara în luna martie, dacă permit temperaturile, sau toamna, în luna octombrie.

* Îngrijirea plantației

Îngrijirea plantației de zmeur începe primăvara, când se îndepărtează părțile uscate de pe arbust. Apoi se prășește în jurul plantelor pentru a se menține afânat pământul. Astfel se permite ieșirea rapidă a vlăstarilor. Dacă apar boli, se aplică tratamente necesare.

Principala problemă care apare este putrezirea rădăcinii, de aceea terenul pe care se înființează plantația de zmeur nu trebuie să permită stagnarea apei. În perioadele ploioase, apar rugina frunzelor sau putregaiul la fructe.

Producția diferă în funcție de soi, de numărul plantelor, cu precizarea că adevărata producție începe din anul 4 de viață a plantelor. Pentru un spor de producție se pot folosi fertilizatori. Cei care doresc o cultură în regim ecologic, pot opta pentru fertilizarea cu gunoi putred de oaie. Cei care nu utilizează erbicide vor trebui să îndepărteze manual buruienile dintre plante. Între rânduri, buruienile se pot tăia cu o motocoasă.

Tina CONDREA