Idei de afaceri: Fructele ecologice, o alternativă

Tina-Fructe ecologice

Câteve specii de fructe, mai ales cele ale arbuștilor, dau ”tonul” pe piață, rotunjind consistent câștigurile fermierilor interesați de culturile de nișă. Aronia, murele, zmeura și gutuia sunt fructele care le-ar putea aduce profit garantat fermierilor care aleg să le planteze în sistem ecologic. Aronia este unul dintre cele mai cautate fructe acum, mai ales pentru terapiile moderne. De viitor sunt murul, zmeura, cultivate tot în sistem bio. În sistem ecologic, câștiguri frumușele aduce și gutuia. Fermierii bio se pot foarte bine orienta spre plantațiile ecologice de căpșuni și vișini, care se pretează și în zona montană. O cultura care ar trebui evitată este cea de afin, producatorii concurează cu cei care o comercializează din flora spontană.

Pe terenurile deteriorate merge foarte bine catina. La noi în județ, cătina ecolgică face o „figură” frumoasă, în sensul că se tot extind suprafeţele plantate cu aceşti arbuşti miraculoşi pentru sănătatea omului. În momentul de faţă deja sunt înfiinţate 7,5 hectare de cătină eclogică. În curs de înfiinţare sunt alte plantaţii de cătină ecologică sunt încă 25 hectare.

De remarcat faptul că fermierii înregistrați in sistemul de agricultura ecologică primesc subvenții mai mari, comparativ cu agricultura tradițională. Fermierii bio beneficiază și de fonduri europene nerambursabile substanțiale, iar proiectele din acest sistem primesc punctaj suplimentar!

Tina CONDREA