Idei de afaceri: Creșterea prepelițelor, o afacere de excepție

Tina-Prepelita3, foto 1Creșterea prepelițelor pentru carne și ouă este o afacere de excepție. Ocupație care, în prima fază, poate fi privită ca un hoby. Din momentul în care temerarul fermier vede ce potențial oferă această îndeletnicire, se și gândește la extinderea ei, pentru a o transforma într-o afacere de succes. Mai ales că, din acest an, se acordă fonduri europene nerambursabile pentru înființarea de noi ferme ori pentru dezvoltarea celor deja existente. Banii europeni se dau cu condiția ca ferma de prepelițe să producă și pentru piață, nu doar pentru consumul propriu.  Pentru o fermă mică se acordă 1.500 euro, iar un tânăr care dorește să preia conducerea unei ferme de prepelițe în mediul rural poate primi o primă de instalare de 40.000 euro, fonduri europene integral nerambursabile.

În afacerea cu prepelițe, concurența este destul de mare și nișa comercială nu lasă loc decât celor dispuși să investească și să se implice și în promovare produselor obținute. Afacerea începe cu un incubator, câteva zeci de ouă și cuștile necesare. Ca și adăpost, se recomandă un spațiu dedicat, eventual o magazie ce poate fi transformată pentru nevoile acestei afaceri. Prepelițele sunt dintre cele mai productive păsări, la vârsta de 42-50 de zile de viață își încep ouatul, deci intră în producție foarte devreme față de alte păsări.

Ouăle de prepeliță, efecte miraculoase

Oul de prepeliță este folosit ca medicament, care poate vindeca o mulțime de afecțiuni, având numai indicații, nu și contraindicații.  Oul de prepeliță conține de 5 ori mai mult fosfor, de 8 ori mai mult fier, de 6 ori mai multă vitamina B1 și de 15 ori mai multă vitamina B2 decât unul de găină.

Efectele miraculoase produse de oul de prepeliță în organism se datorează proteinelor de calitate superioară pe care le conține, glucidelor în special, care nu sunt periculoase pentru persoanele cu diabet sau pentru cele care suferă de alte boli în regimul cărora sunt interzise ouăle.

Ouăle de prepeliță conțin aminoacizi esențiali și factori antialergici. La fel de valoroase sunt și enzimele care curăță depunerile de colesterol de pe pereții vaselor sanguine.

Ouăle de prepeliță conțin un complex întreg de vitamine – A, B, D3, E, – alături de minerale esențiale, precum calciu, zinc, potasiu și sulf. Ouăle de prepeliță grăbesc recuperarea după operație.

Carnea de prepeliță este una dintre cele mai apreciate în gastronomie, deoarece are un conținut scăzut  în grăsimi și colesterol, ceea ce face din aceasta o alternativă pentru diabetici, în cazuri de obezitate, ulcer, tulburări digestive, arterioscleroză, astm bronșic, hipertensiune, boli de ficat, impotență, TBC.

Prepelița are întrebuințări multiple: ouă, carne, repopulare, dresajul câinilor de vânătoare. Gunoiul de la fermele de creștere a prepelițelor este foarte căutat de cei care se ocupă de plantarea și comercializarea florilor, datorită valorii nutritive ridicate a acestui îngrășământ natural.

Tina CONDREA