Iarna aduce scumpiri cu 20% la tariful Ambulanţei

ambulanta

* Preventiv, chiar dacă nu e pic de zăpadă și nici ger de crapă pietrele, Salvarea îşi încasează banii mai ceva ca drumarii

Indiferent de condiţiile meteorologice din perioada iernii, Serviciul de Ambulanţă Neamţ condiţionează beneficiarii privaţi de tarife majorate cu 20% faţă de restul anului. Preţul per kilometrul parcurs cu salvarea, cu excepţia cazurilor de urgenţă, se taxează mai mult decât în afara sezonului, chiar dacă se circulă ca-n palmă pe carosabil şi nu se impune un consum suplimentar de carburant, iar condiţiile meteo nu sunt atât de aspre încât să fie nevoie de încălzire suplimentară în autosanitară.
„Este vorba despre aplicarea unui tarif legal, pe care-l practică Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ încă din anul 2012, conform legii”, a precizat managerul unităţii, dr. Dorice Albu.

Potrivit informaţiilor oficiale pe care ni le-a oferit dr. Albu, persoanele fizice ori juridice care au nevoie de o autosanitară pentru transport medicalizat, cu targă sau fără targă, ori de prezenţa unui echipaj de salvare la un eveniment cu riscuri de accidentare pot încheia un contract de prestări cu Ambulanţa, la tarifele stabilite în funcţie de tipul autosanitarei, de echipaj, de kilometrii care trebuie parcurşi şi, nu în ultimul rând, de anotimp. Astfel, o salvare de tip C” cu targă trebuie achitat 2,64 lei per kilometru dacă intervenţia are loc pe timpul iernii, ori 2,20 lei per kilometru în restul anului, iar dacă este solicitat echipaj cu medic, tariful/ solicitare creşte cu 478 de lei. În cazul în care solicitantul doreşte echipaj cu doctor şi asistent, trebuie să achite 824 de lei plus 2,52 de lei pentru fiecare kilometru parcurs cu ambulnaţa (tip B1/B2 cu targă) dacă intervenţia are loc iarna, sau 2,10 lei pe kilometru în restul anului.

Cel mai ieftin de închiriat sunt autovehiculele destinate transportului sanitar neasistat de medic ori asistent, respectiv 1,80 lei pe kilometru iarna, sau 1,50 lei în celelalte anotimpuri.

Pentru staţionări la evenimente tarifarea se face pe oră. Prezenţa unui echipaj cu medic costă 195 de lei pe oră, iar dacă este suficientă prezenţa unui asistent, tariful se reduce la 100 de lei pe oră. Salvarea solicitată doar pentru transport, fără prezenţa vreunui cadru medico-sanitar nu costă mai mult de 19 lei pe oră. Subliniem că toţi banii „se duc” la bugetul de stat, fără ca Ambulanţa Neamţ să beneficieze în mod automat de vreun leu.

Geanina NICORESCU