IARNA ACEASTA, MARI PIERDERI DE ALBINE

Tina-Apicultori*Front comun: apicultorii şi fitosanitarii

*În dispută: vremea nefavorabilă şi pesticidele

Vremea capricioasă din această iarnă a creat mari  probleme şi în sectorul apicol nemţean, în sensul că s-au înregistrat depopulări și mortalități de albine. Exact cum se prezintă situaţia la nivelul  judeţului, ne spune Adrian Ţurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ: „Apicultorii nemţeni au avut de suferit de pe urma vremii nefavorabile din iarnă. Din cauza frigului, albinele au stat în stup, nu au putut face zborul de curăţire.  Ele au rămas cu abdomenul umblat, de aici şi mortalităţile. Pentru apicultori, pierderile sunt duble, fiind  judecate sub două aspecte. În primul rând, că apicultorii nemţeni au pierdut din efective de albine. Fapt ce are consecinţă negativă asupra accesării fondurilor europene şi naţionale.  Vorbim de acele limitări, de numărul de familii de albine pe care trebuie să-l deţină apicultorul pentru a  putea beneficia de finanţarea europeană şi naţională. Numărul minim este de 50 de familii de albine. Dacă, din cauza frigului, s-au  pierdut câteva familii de albine, automat, apicultorul nu mai poate primi fondurile europene şi de la bugetul de stat alocate prin programul naţional apicol. Fără ca apicultorul să fie vinovat. Practic, el nu avea cum să intervină la stup. Dar pierde finanţarea europeană. Ba chiar i se pot cere înapoi banii pe care deja i-a primit în cazul derulării unui proiect. Albinele au murit din cauza frigului, nu de foame. Nu au putut să ducă o viaţă normală.

Din păcăte, în continuare, vremea se anunţă a fi  capricioasă, nefavorabilă albinăritului. Acum,  pentru albine, trebuie pregătite condiţiile pentru depunerea ouălor. Se dă hrana proteică. Este frig şi albinele stau tot în stup. Este nevoie de 15 grade ca să iasă la zbor”.

Astfel de situaţii au fost sesizate în 33 de județe. Se intenţionează ca, după ce se mai încălzește vremea, la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii aprilie, să se facă  un inventar  al familiilor de albine. Este posibil ca aceste depopulări să apară din cauza rapiței și a culturii de floarea soarelui care au fost tratate cu neonicotinoide.

Este motivul pentru care apicultorii şi fitosanitarii fac front comun, pentru binele albinelor. Asociația Crescătorilor de Albine vrea ca, împreună cu Autoritatea Națională Fitosanitară,  să pună bazele unui studiu privind efectele nocive ale pesticidelor de ultimă generație asupra albinelor. Decizia ACAR vine după ce, în iarna acestui an, apicultorii s-au confruntat cu depopulări și mortalități de albine. Se speră găsirea unei  posibilităţi ca, împreună cu Autoritatea Națională Fitosanitară, să se  facă un studiu privind efectele nocive ale neonicotinoidelor asupra albinelor pentru că în România nu s-au făcut astfel de cercetări, deși în Europa sunt destul de numeroase.

Tina CONDREA