Iarmaroc de toamnă la Târgu Neamț

Tradiția culinară românească va fi reînviată la Târgu Neamț, în perioada 16 – 18 octombrie, în cadrul Iarmarocului de Toamnă, eveniment organizat de Asociația Valea Ozanei, Primăria Târgu Neamț, Primăria Vânători și Primăria Agapia.

„Vă așteptăm în Parcul Cetate să degustăm mustul, tulburelul, un vin bun, o țuică de casă, bucate îmbietoare direct din ceaun, brânzeturi, legume și fructe din cămara toamnei, cu muzică și dans românesc la discreție, călăuziți de străjeri și încântați de scenete după opera nemuritorului Creangă“, spun organizatorii.

La Târgu Neamț, primele schimburi comerciale au fost legiferate de Alexandru cel Bun, în octombrie 1408.

„După mai bine de 600 de ani, vrem să aducem în târgul nostru parfumul vremurilor de odinioară, să recreăm atmosfera de voie-bună, prietenie și relaxare descrisă de cărturari de-a lungul secolelor“, adaugă inițiatorii evenimentului.

„Târgurile sau bâlciurile care se făceau în vechime, în regiunea muntelui, aveau o însemnătate deosebită pentru viața românească de atunci. (…) Astfel de târguri – numite azi iarmaroace – erau rare, o dată pe an, și constituiau un bun prilej nu numai pentru schimbul obișnuit de mărfuri, vie mai ales, dar și pentru legăturile dintre oameni. Se împrospătau prietenii vechi, se legau altele noi și se puneau la cale căsătorii, pentru că nu lipsea de la aceste petreceri nici tineretul. Cei din mari depărtări veneau călări, cei mai de aproape călătoreau pe jos, în pâlcuri de 20 – 30, pe sate, clocotind munții și pădurile de chiuituri și cântece“, scrie Constantin Matasă în lucrarea „Călăuza județului Neamț“.

Irina NASTASIU