Hram la Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” – Gară

hram

Ieri, Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” – Gară din Piatra-Neamţ şi-a serbat hramul. Încă de sâmbătă seara, credincioşii din Piatra-Neamţ au asistat la slujba Vecerniei unită cu Litia, la care a participat un sobor de preoţi, duminică dimineaţa oficiindu-se Utrenia, Sfânta Liturghie, Vecernia Rusaliilor şi Parastasul pentru cei răposaţi. La finalul slujbei, au fost împărţite credincioşilor ramuri de tei binecuvântate, frunzele de tei simbolizând  limbile de foc ale Sfântului Duh.

În popor există credinţa că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor şi de aceea flăcăii le aduc din păduri, iar după sfinţirea lor la biserică, le iau acasă şi le pun la icoane.

Biserica “Pogorârea Sfântului Duh” – Gară a fost sfinţită pe data de 11 mai 2014, în prezenţa Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi a unui sobor format din 29 de preoţi şi diaconi. La slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată după slujba târnosirii, au participat în jur de 4.000 de persoane, pr. paroh Gheorghe Mocanu primind din partea Înaltpreasfinţitului Teofan „Crucea Moldavă“ – cea mai mare distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Demersurile pentru ridicarea Bisericii  „Pogorârea Sfântului Duh“ – Gară au început încă din anul 1997, actuala parohie sfinţindu-se pe 1 august 1998. Pe 25 martie 1999 a fost pusă piatra de temelie a sfântului lăcaş, iar la sfârşitul lunii iunie a anului 1999 au început lucrările de construcţie.

În anii care au urmat, lăcaşul de închinăciune a fost împodobit cu pictură, catapeteasmă şi obiectele necesare desfăşurării sfintelor slujbe. Biserica este construită în stil moldovenesc, prezentând un plan compact trilobat.

Irina NASTASIU