Hoţie după o nouă metodă – „Ajutoare de la UE”

hoti*O bătrână a rămas fără banii de înmormântare după ce a deschis uşa unor necunoscuţi

Poliţiştii din comuna Costişa îi caută de duminică, la amiază, pe doi bărbaţi, de aproximativ 30 de ani, suspecţi de furt din locuinţă, fiind anunţate toate subunităţile de poliţie, acolo unde au fost distribuite informaţii privind semnalmentele suspecţilor. „De duminică, 11 ianuarie 2015, din jurul orei 12, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Costișa dar și a celorlalte comune învecinate desfășoară activități de verificare și documentare pentru identificarea unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de furt din locuință”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

O nouă metodă de furt este aplicată de „hoţii cu mănuşi”, aşa cum i-am numit pe indivizii care reuşesc să se împrietenească cu proprietarul şi într-un moment de neatenţie sustrag banii ascunşi prin dulapuri sau alte locuri. Ultima găselniţă este cea prin care hoţii bat la uşă sub pretextul că vin cu ajutoare de la Uniunea Europeană şi apoi cer gazdei să le schimbe o bancnotă mare, de regulă de 200, sau chiar de 500 de lei. Suficient cât să vadă unde se află banii şi apoi aşteaptă sau provoacă neatenţia proprietarului pentru a sustrage banii.

Aşa s-au petrecut lucrurile duminică, la amiază, la o femeie de 78 de ani din satul Dorneşti, comuna Costişa. Aceasta a fost binevoitoare cu nişte persoane necunoscute care i-au spus că au pentru ea alimente de la UE şi femeia i-a poftit în casă. În cursul discuţiilor, unul dintre indivizi i-a cerut femeii să-i schimbe o bancnotă de 200 de lei şi aşa a văzut unde sunt banii. „într-un moment de neatenție a femeii, una dintre cele două persoane a sustras suma de bani, plecând imediat cu un autoturism către centrul comunei Costișa. Ulterior, persoana vătămată a constatat lipsa sumei de 4.100 de lei și a anunțat polițiștii care imediat au demarat verificările pe raza întregii comune pentru identificarea autorilor”, a mai spus ofiţerul de presă. Astfel, hoţii se dovedesc încă o dată mai inventivi decât credulitatea oamenilor şi găsesc tot felul de variante prin care să înţele vigilenţa unora. Poliţiştii au deschis un dosar penal cu autor necunoscut, deocamdată, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt  și în vederea recuperării prejudiciului.

Uneori, infractorii joacă anumite roluri pentru a aborda victimele, persoane care livrează colete, angajaţi ai unor furnizori de servicii, aşa că fiţi vigilenţi.

Din acest motiv, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu creadă reale poveştile spuse de necunoscuţi care se prezintă la uşa lor sub pretextul că sunt angajaţi ai unor instituţii publice sau private, vânzători sau cetăţeni străini şi mai mult decât atât, să nu le permită accesul în imobil.

Reluăm sfaturile preventive privind săvârșirea infracțiunii de furt prin metoda împrietenirii, recomandând nemțenilor:

– nu permiteţi străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, folosirea telefonului, a toaletei sau pentru a le oferi ajutoare sau bunuri, schimbul unor bancnote;

– atunci când este neapărat nevoie ca un străin să intre în locuinţa dumneavoastră, chemaţi un vecin sau o rudă să vă însoţească;

– solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze;

– evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă! Păstraţi documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane.

De asemenea, poliţiştii vă recomandă să nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuința dumneavoastră.

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați-ne prin apelul unic de urgență 112!

De asemenea, dacă ați fost contactat de către astfel de persoane sau ați asistat la săvârșirea unei astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă să rețineti semnalmentele persoanelor implicate sau caracteristicile mașinilor( numar de inmatriculare), date pe care să le sesizați imediat Poliției!

 

Cristina Iordache