Hepatita E nu poate fi depistată în Neamţ

hepatita* Alertă de infecţie cu virusul hepatitei E în Europa

În timp ce în judeţul Neamţ se înregistrează o avalanşă de cazuri de hepatita A, temuta boală a mâinilor murdare, în restul Europei s-a dat alarma că „bântuie” virusul hepatitei E. Din păcate, după cum ne-a declarat dr. Valentin Goga, şeful secţiei Contagioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, virusul hepatitei E nu poate fi identificat în laboratorul medical din unitatea sanitară şi nici în alte unităţi de profil din judeţ, dar dacă sunt suspiciuni de îmbolnăvire, probele de sânge pot fi trimise mai departe, la Bucureşti, spre analiză.

„Transaminazele dau semnalul de alarmă, aşa încât imediat ne dăm seama dacă un bolnav este infectat cu virusul hepatitei. Apoi, putem merge mai departe cu testele, pentru a identifica tipul de virus. Noi ne confruntăm cu destule cazuri de hepatită A, nu am ajuns la E…”, ne-a declarat dr. Goga.

Un donator de sânge din 3.000 din Marea Britanie este purtător al virusului hepatitei E care poate provoca o boală de ficat. Studiul a relevat că 79 de donatori din 225.000 erau infectați cu o tulpină a virusului (VHE, în engleză HEV), genotipul 3, predominantă în țările dezvoltate.

Dr. Goga a mai spus că hepatita E poate fi contractată prin intermediul animalelor infectate (fermieri, veterinari), prin alimente (consumul de carne de porc, sau vânat: porc mistreț, cerb: fiartă sau prăjită insuficient) sau prin apă contaminată (transmitere oro-fecală), în țările în dezvoltare, și prin transfuzie sangvină.  Virusul poate fi periculos, mai ales pentru femeile însărcinate sau pentru cei imunodeficienți, bolnavii de cancer sau cei care sunt supuși unui transplant, categorii care riscă să dezvolte o boală gravă de ficat

China a produs și a omologat un vaccin împotriva hepatitei E, care nu este însă disponibil în întreaga lume…

 

Geanina NICORESCU