Hăşmaşul Dămucului, câştigat în instanţă

*Primarul Anton Covasan e bucuros că, în sfârşit, a obţinut pădurea de la unguri

*”Au fost interese mari la mijloc, dacă ieşea iar UDMR nu aveam nicio şansă!”

După mai bine de şapte ani de procese în diferite instanţe, primarul de Dămuc Anton Covasan şi-a văzut visul cu ochii, a reuşit să obţină o hotărâre definitivă şi irevocabilă pentru cele 1.100 de hectare de pădure şi păşune pe care le pretindea Gheorghe Kondrat, cel cu care s-a judecat atâta timp.

„Am adunat documente, ne-am argumentat punctul de vedere cu dovezi concrete şi …Mare-i Dumnezău, am izbutit la Piatra Neamţ!”, povesteşte, încă emoţionat, primarul Covasan. „Au fost interese mari la mijloc, probabil că dacă ieşea UDMR iar la alegeri nu mai aveam nicio şansă, dar aşa nu au mai avut ce ne face! Am avut şi conjunctura de partea noastră şi documentele legale”.

Acum, că hopul cel mare a trecut, Anton Covasan deja îşi permite să viseze, pe crestele Hăşmaşului mii de turişti veniţi la schi: „D-apoi de ce să se ducă în Austria la schi? Să vină aici, la noi, unde avem nişte peisaje extraordinare. Tare aş vrea să avem aici, la noi în comună, un fel de Bukovel al Ucrainei. Am fost în zonă cu specialişti şi terenul se pretează la un mare amplasament turistic unde să dezvoltăm toate formele de turism montan posibile. Mai avem un hop, dar l-om trece şi pe ăsta! Că Hăşmasul e parc naţional, însă am înţeles că sunt lupte la nivel înalt să dispară noţiunea asta de parc naţional. La noi, aici, am fost de multe ori şi nu am văzut decât urmă de urs şi de căprior. Apoi, de ce să nu ne dezvoltăm noi, să nu profităm de ceea ce Dumnezău ne-a dat?! La alţii cum se poate şi trec caprele negre de pe-o creastă pe alta peste schiori. Ce protejăm noi aicea? Că la cota 1.700 – 1.800 avem zăpadă hăăăt până în luna mai!”.

O idee pentru a face primii paşi în realizarea acestui amplu proiect turistic ar fi găsirea unor investitori privaţi. Iar dacă aceste demersuri nu vor fi suficient de rapide, primarul comunei Dămuc oricum are de gând să facă un proiect pe turism care să intre pe finanţare europeană pe programul 2014-2020, prin care să realizeze cel puţin patru pârtii de schi, infrastructura rutieră  şi cea turistică necesară. Măcar atât cât zona să devină atractivă mai apoi pentru investitorii privaţi.

Bukovel este una dintre cele mai populare staţiuni de schi din Carpaţii Ucrainei, situată în vest, în regiunea Ivano-Frankivsk. Staţiunea e amplasată la o altitudine de cca 900 m, iar cel mai înalt punct de la care încep pârtiile este de 1.370 m. Beneficiind de o infrastructură în totalitate nouă, are 14 ski lifts şi aproximativ 50 km de pârtii pe cele 61 piste pentru toate categoriile de schiori.