Harta zonelor cu risc din judeţ

* Negreşti – Gârcina şi Oglinzi – Răuceşti, expuse alunecărilor de teren

* Biserica din  Muncelul de Jos este înclinată de 40 de ani, iar şoseaua de la Hangu este ondulată şi o ia spre lac

O echipă de specialiști din Consiliului Județean Neamț a realizat hărţile de risc natural pentru alunecări de teren din judeţ. Specialiştii au identificat două zone cu risc ridicat: Negreşti către Gârcina cu prelungire înspre Piatra Neamţ, fără a ajunge însă în oraş, şi din satul Oglinzi, comuna Răuceşti spre Vânători Neamţ, cu continuare în judeţul Suceava. Zone marcate cu roşu mai sunt de la Hangu în linie dreaptă spre Pipirig şi între comunele Bălţăteşti şi Agapia, în timp ce în zona montană Tazlău spre Piatra Şoimului şi Alexandru cel Bun spre Bicaz cu prelungire înspre Hangu se prefigurează un risc mai puţin accentuat. Tot risc scăzut există şi de la Oniceni către Valea Ursului, la graniţa cu judeţul Vaslui.

**Biserica din Muncelul de Jos un  fel de „Turn din Pisa”

Viorel Smeria, primarul de Valea Ursului, nu a întâmpinat probleme în ultimii ani cu alunecările de teren, însă: „Au fost alunecări de teren la noi în comună prin anii ’72 -’74 şi avem o biserică în satul Muncelul de Jos care este înclinată precum Turnul din Pisa. În cazul în care apar noi alunecări de teren obligaţia noastră este să asigurăm spaţii de cazare oamenilor şi să-i evacuăm din zona de risc. Noi sperăm să nu fie cazul”.

În Răuceşti, Oglinzi, potrivit primarului Ilie Apostoaie există o zonă predispusă alunecărilor de teren, care însă nu este locuită: „La noi vorbim mai mult de frământări de teren, decât de alunecări. Avem într-adevăr o zonă cu teren argilos, unde pe fondul umezelii accentuate există această predispoziţie, dar din fericire nu am avut nici un fel de probleme în zonele în care sunt locuinţele oamenilor”.

Şi primăriţa Adriana Petrariu de la Vânători a avut norocul ca până acum să nu aibă astfel de probleme în comună: „Probabil că la noi este vorba despre dealul de la slatină spre Răuceşti, unde este islazul comunal”.

În Hangu, o porţiune din drumul naţional care traversează comuna spre Poiana Teiului este crăpată şi ondulată din cauza terenului instabil, iar într-un punct şoseaua a luat-o spre lac.

* Măsuri speciale pentru prevenirea şi atenuarea riscurilor

„Delimitarea geografică a zonelor de risc natural se bazează pe studii şi cercetări specifice elaborate de instituţii specializate, materializate prin hărţi de risc natural avizate de organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale, competente potrivit legii. Declararea unui areal ca zonă de risc natural se face prin hotărâre a consiliului judeţean în baza hărţilor de risc natural avizate potrivit alin (1), apreciez că proiectul îndeplineşte condiţiile spre a fi supus spre dezbaterea şi aprobarea plenului Consiliului judeţean”, spune arhitectul șef Aurelia Nicolae.

În aceste zone, se instituie măsuri privind prevenirea şi atenuarea riscurilor, realizarea construcţiilor şi utilizarea terenurilor, care se cuprind în planurile de urbanism şi amenajare a teritoriului, constituind totodată şi baza întocmirii planurilor de protecţie şi intervenţie împotriva dezastrelor.

Dincolo de proiecte, măsuri şi planuri, este clar că pentru a rezolva problema alunecărilor de teren, măcar a celor din zonele locuite şi traversate de şosele care o iau la vale, este nevoie de lucrări serioase de consolidare care costă foarte mult. Iar în condiţiile crizei prelungite hărţile de risc nu au decât rol „preventiv”, ca să ştie omul unde să nu -şi ridice casă şi ce zone să ocolească.