Han închis de DSP Neamț după ce 23 de turiști au făcut toxiinfecție alimentară

Departamentul de Control din cadrul Direcției de Sănătate Publică a suspendat activitatea unui han de la intrarea în Târgu Neamț dinspre Vânători-Neamț și i-a aplicat o sancțiune contravențională după ce 20 de turiști cazați acolo au fost spitalizați cu toxiinfecție alimentară. Nu vom face publică numele hanului pentru că nu există nicio comunicare oficială în acest sens, DSP Neamț limitându-se la a transmite un comunicat de presă prin care a anunțat că a luat măsurile de rigoare „în urma anchetei epidemiologice, a controlului igienico-sanitar și a rezultatelor probelor de laborator efectuate în unitatea de alimentație publică din vecinătatea orașului Târgu Neamț în care a evoluat un focar de toxiinfecție alimentară“.
Rezultatele probelor de sanitație și a probelor de alimente au evidențiat atât conformități, cât și neconformități – încărcătură microbiană – la o parte din probele recoltate. Dr. Dan Morenciu, directorul executiv al DSP Neamț, ne-a comunicat că „s-au evidențiat agenți patogeni care ar fi putut cauza apariția manifestărilor clinice de afecțiuni digestivă apărute la turiștii din Târgoviște care au fost cazați și au servit mesele principale în respectiva unitate de alimentație publică începând din seara zilei de 23 mai 2017 până în data de 26 mai 2017“.
Reamintim că, în cursul zilei de 26 mai, s-au internat în Secția de boli infecțioase a Spitalului Orășenesc Târgu Neamț 20 de persoane (2 adulți și 18 copii) cu diagnosticul „observație toxiinfecție alimentară cu forme ușoare și medii de boală“. Pacienții au prezentat grețuri, vărsături, dureri abdominal, febră, scaune diareice. Evoluția pacienților a fost favorabilă, motiv pentru care au fost externați la domiciliu în cursul aceleiași zile.

Recomandări

Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă operatorilor din industria alimentară, în vederea evitării apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele caniculare, evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare; asigurarea condițiilor de igienă și temperatură la manipularea, depozitarea și transportul produselor de origine animală (în mod special a celor perisabile – carne preparată, carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte); confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate în timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării; interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific; interzicerea comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.
Geanina NICORESCU