Harbuz: „Guvernul e al băncilor!”
*”Ca peste tot în lume”, a completat imediat alesul din Colegiul 3, care explica unor primari de ce nu poate elibera Guvernul scrisori de garanție bancară administrațiilor publice
Promp, direct și la obiect – astfel a fost deputatul Liviu Harbuz la o întâlnire în care, pe subiectul finanțări nerambursabile GAL (Grupuri de Acțiune Locală), au stat față în față primari din Neamț și specialiști în absorbția fondurilor.
Fără a se încurca în explicații exagerat de tehniciste, deputatul Harbuz le-a furnizat primarilor, pe înțelesul tuturor, și exemple de bune practici dar și răspunsuri la întrebările care-i macină pe aleși.
Replica întâlnirii a fost următoarea: „Guvernul e al băncilor! Ca peste tot în lume, de altfel!”. Acesta a fost răspunsul dat unui primar căruia apoi, i-a detaliat, de ce Guvernul nu mai poate emite scrisori de garanție bancară pentru administrațiile publice, fapt stipulate în acordurile cu FMI și UE. Primarul respectiv pusese pe tapet un caz concret: pentru partea de cofinanțare la un proiect, de câteva luni este în negocieri cu o bancă. Administrația locală este solvabilă, ar avea bani de rate, dar procedurile bancare sunt foarte stufoase. „În bănci e birocrație mai mare ca la instituțiile de stat”, l-a completat imediat un alt ales local care, probabil, o pățise și el.
La întâlnirea de la Consiliul Județean dintre reprezentanții GAL-urilor nemțene și specialiști în finanțări, deputatul Liviu Harbuz a mai precizat că pe acest tip de absorbție va sprijini în egală măsură și administrațiile publice dar și firmele private care – fapt mai puțin cunoscut – și ele pot accesa fonduri pe Acțiune Locală.
Principala problemă pusă pe tapet de primari și de ceilalți potențiali beneficiari s-a tot învârtit în jurul clasicei dificultăți a co-finanțării. „Chiar și la o finanțare sută la sută neramburabilă, noi tot trebuie să venim cu aport propriu de un sfert din sumă pentru că TVA-ul este neeligibil. Nu ar fi o problem, primim restul, dăm și de la noi, ne împrumutăm. Dar e superbirocrație cu băncile și mai apoți avea și surpriza să scoți creditarea la licitație, durează, se mai trezește unul să conteste, se lungește și în timpul acesta nu ai cu ce plăti executantul”, a pus degetul pe rană un reprezentant al autirităților locale.
Deputatul Harbuz a cerut o centralizare a acestor probleme de sistem și a promis că va propune Guvernului o flexibilizare financiară care să vină în sprijinul administrațiilor publice locale.
Daniel VINCA