Greva sanitarilor a băgat Urgenţa în colaps

greva spital3

* Bolnavii au ocolit policlinica şis-au dus direct la spital

* La Urgenţa spitalului judeţean, singurul doctor din gardă a trebuit să facă triajul cazurilor!

Forfotă mare ieri dimineaţă,  pe holurile spitalului judeţean. La ora 8.30, când sanitarii intraseră deja în grevă de jumătate de oră, holul de la Unitatea de Primiri Urgenţe era înţesat de bolnavi. Spre deosebire de alte zone ale ţării, unde încă de la prima oră în spitale s-a pus lacăt pe uşi iar sindicaliştii s-au adunat să scandeze împotriva guvernanţilor, la Neamţ au fost doar temporizate intervenţiile chirurgicale, nu s-au făcut internări pe simptomatologie cronică şi nici radiografii decât pentru pacienţii trimişi din UPU, s-au acordat consultaţii doar în cazuri de urgenţă iar activitatea în secţii a fost redusă la o treime. Şi în policlinică s-a lucrat „la relanti” în intervalul orar 8-10, fiind consultaţi doar pacienţii care nu puteau fi amânaţi din cauza fracturilor, a infecţiilor şi traumatismelor suferite.

* Patru ore de aşteptare la Urgenţe

 Bolnavii din spital aflaţi pe holul de la Urgenţe le-au dat dreptate sindicaliştilor şi şi-au vărsat năduful pe guvernanţi:  „Ştiu că medicii şi asistenţii sunt în grevă şi cred că ar trebui să li se acorde drepturile salariale cerute. Ar trebui să dea Guvernul mai mulţi bani pentru salarii, dar mai ales pentru dotări. Că murim cu zile noi, pensionarii, cu 500 de lei pe lună… din ce să trăieşti, de unde bani şi pentru medicamente? Iată că venim aici, la Urgenţă, când simţim că ni se face rău. Şi oamenii ăştia lucrează ca vai de ei, şi aici, şi pe salvare.. ar trebui să se acorde mai multă atenţie sănătăţii, bani mai mulţi, că murim cu zile!”, ne-a spus Elena Buleu.  Alături de aceasta stătea o femeie cu o mână bandajată, supărată că greva din sistem blochează activitatea curentă a medicilor, în detrimentul bolnavilor: „Din punctul meu de vedere, mai bine să nu ajungi pe aici. Am avut o problemă la un deget, doctorul mi-a spus să revin astăzi şi acum va trebui să aştept două ore, până când se termină greva. Vi se pare normal? Ce treabă am eu cu asta?!”.

„Ştiu că între orele 8 şi 10 este grevă, dar probabil mai mult pentru medicii din alte secţii din spital şi pentru cei din policlinică, pentru că Urgenţa va fi supraaglomerată!”, ne-a declarat dr. Iliana Nicorescu, singurul medic aflat pe baricade în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului judeţean. Printr-o nefericită coincidenţă, taman ieri cel de-al doilea doctor care trebuia să lucreze de zi a lipsit, din motive medicale. Între orele 8 şi 10 a crescut afluenţa de cazuri cronice la Urgenţe pe fondul grevei, pentru că unii dintre bolnavii care nu au fost consultaţi în policlinică au „migrat” spre spital.

„Timpul de aşteptare al acestor pacienţi depăşeşte  4 ore, atât timp cât este un singur medic  în urgenţă, pentru că mă voi axa pe ce este într-adevăr urgenţă, de gradul zero şi unu, asta însemnând stopul cardio-respirator, durerea toracică anterioară, infarctul de miocard, comele, accidentele rutiere”, a subliniat dr. Nicorescu. „Şi probabil va creşte numărul reclamaţiilor la adresa staţionării în UPU dar SUNTEM DEPĂŞIŢI, efectiv, de numărul de pacienţi şi de personalul foarte puţin din UPU. Şi numărul de locuri este limitat, aşa încât cu unii bolnavi am ajuns să stăm de vorbă pe scaun şi atât, şi asta nu cred că este medicină! Eu îi cred pe pacienţi, dar aşa am ajuns: roboţi. Am timp să-l întreb pe om doar dacă respiră bine şi dacă-l doare în piept, ca să ştiu dacă e urgenţă. Deci asta nu înseamnă că nu ştiu ce să-i fac sau că nu aş vrea. Vreau să stau cu un pacient 20 de minute, aşa cum scrie la carte, dar dacă eu stau 20 de minute cu un pacient, timpul de aşteptare creşte enorm”.

Doleanţele exprimate de medicul din UPU sunt, de altfel, esenţa revendicărilor, în sensul că sindicaliştii doresc deblocarea posturilor, o salarizarea corespunzătoare pregătirii profesionale pentru stoparea exodului.

* Ordinul Asistenţilor şi Moaşelor a transmis că nu se poate implica în activităţi sindicale, dar susţine revendicările

 Încă de la prima oră a dimineţii, înainte de începerea grevei, pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost postat un comunicat emis de Ordinul Asistenţilor şi Moaşelor din România, prin care organizaţia profesională transmitea clar că „nu se poate implica în activităţi sindicale şi, de aceea, nu participă la ORGANIZAREA acţiunilor greviste anunţate”. Un anunţ care a provocat rumoare şi a ridicat semne de întrebare în rândul membrilor OAMMR dar care, prin vocea liderilor judeţeni, a primit conotaţia reală. „Nu este vorba despre o instigare la neparticipare a membrilor Ordinului la acţiunile greviste ci, aşa cum ne-a spus Puiu Sârbu, preşedintele filialei Neamţ a OAMMR, organizaţia profesională nu este un sindicat şi nu poate organiza grevă, dar susţine revendicările Sanitas şi lasă participarea la grevă la latitudinea membrilor organizaţiei care sunt înscrişi în sindicat; scopul nostru comun este acela de a determina îmbunătăţirea statutului social al personalului din sistemul sanitar, nivelul veniturilor, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională”, ne-a declarat Mihaela Pătraşc, lider judeţean Sanitas Neamţ.

Domnia sa a subliniat că nu au fost incidente în timpul grevei de avertisment  în nici unul dintre spitalele din judeţ, iar  bolnavii cu probleme acute nu au avut de suferit.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas din România, Marius Sepi, a declarat vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sănătăţii, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Federaţia mai urmăreşte să obţină creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.

Negocieri vor mai avea loc astăzi şi miercuri, iar începând de joi, este programată greva generală, pe termen nelimitat.

 Geanina NICORESCU