Gravidele, investigate după cum le e norocul

gravida eco

* În policlinica spitalului judeţean nu pot fi făcute ecografii fetale

* Din acest an, femeile însărcinate au asigurate 8 consultaţii gratuite la medicul de familie

* Din pricina problemelor financiare, din ce în ce mai multe gravide nu-şi fac analize şi ecografii

Numărul gravidelor care nu ajung la medic decât atunci când nasc a crescut îngrijorător de mult în ultima perioadă, iar din păcate problemele de sănătate ale mamelor ajung, inevitabil, să afecteze pruncii aduşi pe lume, în majoritatea cazurilor, mult prea devreme.

Naşterile premature au ajuns să aibă o pondere mai mare decât cele la termen, aşa încât ginecologii şi neonatologii spitalului judeţean sunt puşi în situaţii limită în fiecare zi. În perioada sărbătorilor au ajuns la spital gravide în stare de comă, s-au născut copii cât palma, iar nici una dintre femeile cu probleme nu trecuse nici măcar o dată pragul unui cabinet ginecologic şi nici măcar al medicului de familie.

Din păcate, chiar dacă în pachetul de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ figurează şi ecografia fetală, prea puţine gravide pot beneficia de această facilitate. Fie din pricina numărului mic de investigaţii decontate lucrat spitalelor aflate în relaţii contractuale cu CAS, acolo unde este posibilă efectuarea unor astfel de investigaţii, fie din cauza lipsei aparaturii necesare pentru asemenea ecografii.

La spitalul judeţean, spre exemplu, nu se fac ecografii fetale în ambulatoriu pentru că aparatul din pediatrie, care este utilizat momentan în regim de policlinică, nu este calibrat pentru efectuarea măsurătorilor fetale. Sectorul de radiologie nu beneficiază, de altfel, nici de o sondă intravaginală, cu ajutorul căreia gravida poate fi investigată în primele 12 săptămâni de sarcină. Aşa încât gravidele care beneficiază de consultaţie gratuită la cabinetul ginecologic din policlinică, în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, sunt consultate clinic şi atât. Pentru ecografie trebuie să meargă la un cabinet privat, iar dacă nu au banii necesari- între 50 şi 100 de lei- merg direct acasă. Şi multe dintre ele mai ajung la spital tocmai când le vine sorocul, cu speranţa că vor aduce pe lume copii sănătoşi.

Dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului JUdeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, nu contestă utilitatea unei sonde intravaginale, însă … „toate la timpul lor”. Ar fi nevoie de vreo 7.000 de euro pentru achiziţionarea unui astfel de dispozitiv, bani pe care, deocamdată, unitatea nu-i are. „În 2009 era o sondă la radiologie, însă între timp s-a stricat. Voi face şi această achiziţie, dar să vedem acum, la început de an, pe ce bani ne putem baza, care sunt priorităţile, cine ne poate ajuta…”, ne-a declarat dr. Lazăr. Aşadar, investigaţii ecograficepot fi făcute doar gravidelor care se internează, pentru că în secţia OG este un aparat de specialitate.

Gravidele care ajung la policlinica Spitalul Municipal de Urgenţă Roman au parte de consultaţie de specialitate şi pot beneficia şi de ecografie gratuită în limita fondurilor decontate de CAS, după cum ne-a declarat managerul unităţii. Conducerea spitalului din Târgu Neamţ a rezolvat altfel problema: neavând posibilitatea achiziţionări unui ecograf pentru ambulatoriu, unde să poată fi investigate şi gravidele, a primit un ginecolog în chirie, care şi-a adus la cabinet şi aparatură de specialitate.

Din acest an, femeile însărcinate au asigurate 8 consultaţii gratuite la medicul de familie, după cum ne anunţă ministrul Sănătăţii. Este vorba despre consultaţii incluse în noul pachet de bază care va intra în vigoare în martie 2014, care include opt vizite prenatale pentru gravidele cu risc scăzut, după un anumit grafic. Astfel, dacă în prezent, după cum ne-a declarat reprezentantul medicilor de familie din Neamţ, dr. Mihaela Covrig, femeia însărcinată beneficiază de consultaţie gratuită la luarea în evidenţă, de preferat la două luni, apoi de câte o consultaţie în fiecare lună până în cea de-a 7-a de sarcină şi de câte două vizite în lunile a 7-a şi a 8-a şi ultima în cea de-a 9-a lună, din martie calendarul va fi altul.  Luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină (prima vizită), urmată de vizita la 16 săptămâni de sarcină,  la 24 de săptămâni de sarcină, la 28 de săptămâni, la 32 de săptămâni, la 36 de săptămâni, la 38 de săptămâni şi la 40 de săptămâni de sarcină. De asemenea, în  pachetul de servicii medicale de bază va intra urmărirea lehuzei la domiciliu: la externare din maternitate şi la patru săptămâni de la naştere. Gravidele vor fi testate gratuit pentru HIV şi lues şi consiliate să alăpteze exclusiv la sân până la vârsta de şase luni.

 Geanina NICORESCU