Gravidele de la Târgu Neamţ fac „naveta” între spitale

gravida plimbata cu ambulanta

* Unitatea medicală are anestezist doar de două ori pe săptămână

* În zilele când nu are cine face anestezie, urgenţele sunt trimise la spitalul judeţean, ori la Iaşi

* Gravidele internate după ora 14 sunt trimise automat la Piatra Neamţ, pentru că nici la ginecologie nu este gardă

 Din cauza lipsei de anestezişti, activitatea în sectorul de Anestezie Terapie Intensivă din Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ este blocată din două în două zile. Intervenţiile chirurgicale sunt programate în aşa fel încât să aibă loc în zilele când ajunge la spital un anestezist de la Paşcani.

Pe fondul acestei probleme majore privind imposibilitatea asigurării unei linii de gardă pe ATI, cazurile care constituie urgenţe şi necesită intervenţie chirurgicală sunt trimise fie la spitalul judeţean, fie direct la Iaşi, în funcţie de complexitatea cazului. De asemenea, la nivelul conducerii Spitalului Târgu Neamţ a fost luată decizia ca orice gravidă internată după ora 14, când nu mai sunt nici medici ginecologi de gardă, să fie transferată la maternitatea din Piatra Neamţ. Secţia OG din spitalul judeţean are atât linie de gardă cât şi medic anestezist la dispoziţie dacă, spre exemplu, se impune o cezariană în caz de urgenţă.

„Din păcate, ne aflăm în situaţia disperată de a nu putea interveni chirurgical la orice oră din zi sau noapte, pentru că singurul anestezist care a acceptat să lucreze la noi vine de la Paşcani, pentru câteva ore, numai de două ori pe săptămână”, ne-a declarat dr. Gabriela Cozma, director medical în cadrul Spitalului Orăşenesc Târgu Neamţ. „Atunci când anestezistul nu este în spitalul nostru, medicii chirurgi stabilesc dacă urgenţele care apar pot fi temporizate până a doua sau a treia zi, iar pacienţii care trebuie operaţi imediat sunt transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ ori la Iaşi, în funcţie de gravitatea cazului”.

Spitalul din Târgu Neamţ scoate periodic la concurs un post de anestezist, însă nimeni nu vrea să-l ocupe, din cauza salariului prea mic, după cum susţine directorul medical Cozma. În disperare de cauză, conducerea unităţii a trimis o ofertă şi în Republica Moldova, cunoscută „pepinieră” de medici pentru România, însă… ghinion: nu poate fi făcută echivalarea diplomei pentru că Moldova nu este în UE. Până şi primarul de Târgu Neamţ acceptase ideea de a-i asigura locuinţă de serviciu unui anestezist „de import”, însă, iată, această variantă a fost exclusă.

„Mai avem o speranţă: din ianuarie 2014 să vină de la Iaşi rezidentul căruia noi i-am plătit studiile şi care termină şcoala anul acesta”, a subliniat dr. Cozma. „Medicul respectiv a fost pe la noi, a fost încântat de aparatura de anestezie pe care o avem, şi ne-a promis că va veni. Teoretic şi legal, aşa ar trebui, să vină. Dar practic rămâne de văzut dacă nu va fi tentat să lucreze într-un spital mare ori peste hotare. În afară de a-i cere să ne returneze banii pe studii, nu i-am putea face nimic. Şi să fim serioşi: banii respectivi i-ar câştiga cât ai bate din palme peste hotare…”.

Compartimentul ATI de la Spitalul Târgu Neamţ are 5 paturi, incluse în secţia chirurgie care dispune de 30 de locuri. În dotare intră aparatură medicală cu monitor funcţii vitale, aparat anestezie, trusă de urgenţă şi bisturiu electric. În secţia de chirurgie se efectuează, atunci când este anestezist, intervenţii în cazuri de apendicită, peritonită, ulcere gastrice şi duodenale, litiaze biliare şi renale, colon şi intestin subţire, hernii, splină, amputaţii de membre, tumori etc.

Geanina NICORESCU