Grădina din balcon: plante aromatice proaspete

Plantele aromatice proaspete dau o cu totul altă aromă și savoare preparatelor culinare. Dacă avem un spațiu cât de mic în grădină sau pe balcon, este păcat să nu-l folosim pentru a cultiva plante aromatice. Nu sunt pretențioase, se îngrijesc ușor și nu ne ia mult din timpul liber.

Plantele aromatice sunt cele care pot face diferența între un preparat culinar obișnuit și unul deosebit de gustos. În plus, multe plante aromatice au și calități terapeutice, care pot preveni sau ameliora suferințele la care putem fi expuși.

*Menta este o plantă medicinală, fiind des folosită pentru aromă și senzația plăcută de răcoare pe care o imprimă băuturilor, dulciurilor sau salatelor.

Menta este foarte rezistentă și nepretențioasă, crește fără probleme în orice fel de sol și se înmulțește foarte ușor. Plantarea se poate face oricând, de primăvara și până toamna, va prinde repede rădăcini, dacă va fi plantată într-o zi răcoroasă și umedă. După plantare se va uda abundent. Se dezvoltă bine atât în locuri însorite, cât și în locuri semiumbrite. Puteți recolta rămurele de mentă fără nici o grijă ori de câte ori aveți nevoie, tufa se reface de fiecare dată, devenind tot mai bogată.

*Oregano se asociază foarte bine cu fructele de mare, condimentează cu succes pizza, iar sosurile pe baza de roșii vor căpăta o aromă deosebită. Oregano are nevoie de soare pentru a dezvolta o aromă puternică. Este o plantă foarte rezistentă, crește în orice fel de sol, nu are nevoie de udări dese. Se înmulțește primăvara prin divizarea tufei, ocazie cu care se curăță tufele de tulpinile uscate.

*Tarhonul este folosit la mâncărurile rafinate, în sosurile franțuzești, mergând de minune și la ciorba de fasole. Are nevoie de un sol fertil pentru o bună dezvoltare și se înmulțește primăvara prin divizarea tufelor. Iubește locurile luminoase și are nevoie de udări în perioadele secetoase. Frunzele de tarhon se pot folosi în bucătărie după ce planta depășește 20 cm înălțime.

*Leușteanul este folosit de toate gospodinele în bucătărie, la diverse preparate. Este o plantă perenă, se cultivă ușor, crește repede și se înmulțește fără ajutorul nostru. Această plantă aromatică se va dezvolta bine în locuri luminoase, expuse la razele soarelui numai în orele dimineții. Nu faceți bine dacă îl udați prea des, leușteanul preferă solurile uscate în care să-și caute singur apa prin rădăcinile lungi.

*Rozmarinul se folosește la aromatizarea cărnii de miel sau de vânat, făcând casă bună și cu legumele: dovlecei, roșii, fasole și în special cartofi.

Crește în soluri fertile și bine drenate. Nu suportă terenurile băltite, se împacă mai bine cu seceta decât cu umezeala. Plantați-l în locuri însorite cel puțin pentru câteva ore pe zi. Primăvara se tunde tufa pentru a stimula îmbogățirea coroanei cu noi lăstari. Iarna, pentru mai multă siguranță, se va proteja prin mulcire la baza tufei cu iarbă și frunze uscate.
*Cimbrul este folosit foarte des la condimentarea cărnii, peștelui, sarmalelor și a mâncărurilor care au fasolea boabe ca ingredient principal. Se dezvoltă sub formă de tufă în soluri fertile, dar și în cele mai puțin bogate. Crește bine dacă are lumină din belșug și pământul reavăn tot timpul. Semințele acestei plante se cultivă în răsadnițe ținute în interior, în martie, sau direct în gradină în partea a doua a lunii mai. Când încep să înflorească, plantele se recoltează în vederea uscării pentru păstrare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU