„Golăniile“ mele Făcute și nefăcute (visate)

 

* Argument

În 1998 am tăiat panglica, în calitate de inițiator și coordonator de proiect, la prima instituție de învățământ superior din istoria orașului Piatra Neamț, Colegiul Universitar de Muzică. Prima piatră de temelie pentru un plan ambițios. Acela de a crea o Universitate la Piatra Neamț. În 2007 i-am cerut, telefonic, primarului de atunci o audiență. M-a planificat într-o sâmbătă la ora 9,00. M-am prezentat încrezător, mai ales pentru faptul că îl sprijinisem, sincer, în campania electorală. Ne mai întâlnisem, după ce a devenit primar și la întâlnirile avute întotdeauna m-a invitat la o cafea și o țigară. În sâmbăta cu pricina am intrat în biroul său foarte ușor. La Primărie nu se lucra și nu m-am împiedicat de șefa de cabinet. Am intrat, am spus „să trăiți“ și așteptam să mă invite să iau loc. M-a întrebat ce vreau. Din picioare, la 3 metri de biroul lui i-am prezentat proiectul meu de creare a 3.000 de locuri de muncă, în 4 ani, prin înființarea unei Universități de stat la Piatra Neamț, știut fiind că fiecare student generează 3 locuri de muncă. I-am demonstrat că nu trebuie să cheltuim nimic, ci doar să ni se ofere un spațiu pentru desfășurarea activității. Am și nominalizat câteva din spațiile libere existente la ora actuală. Și-a ridicat privirea și mi-a replicat, sec: „Mă, tu toată viața ai umblat numai cu golănii“. Am spus „să trăiți“ și am părăsit biroul. De aceea am „botezat“ „Golăniile mele“ acest serial, în care îmi propun să relatez unele date din istoria culturală la care am contribuit și eu în cei 38 de ani de activitate în slujba județului Neamț.

Golănia 1

Reluarea Vacanțelor Muzicale

* Motto: „Veniți la poalele Ceahlăului, lângă apele Bistriței, ca să trăiți cu noi zile închinate muzicii“ – Ioan Holender

Reluarea „Vacanțelor Muzicale“ în organizarea C.J.I.C.P.M.A.M (și mai apoi a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“) după 1989 s-a produs într-un context tensionat în care se încerca desființarea instituției. „Vacanțele“ erau privite de „revoluționarii locali“ ca o moștenire comunistă. Cei care preluaseră conducerea noului „comitet de cultură“ rebotezat Inspectoratul pentru Cultură considerau că „Vacanțele Muzicale la Piatra Neamț“ nu mai trebuie continuate și, desigur, nu acceptau preluarea acestora de către C.J.I.C.P.M.A.M. Dar părerile erau împărțite. Au sprijinit ideea continuării „Vacanțelor Muzicale“ prozatorul Constantin Munteanu, regretatul poet Adrian Dumitrașcu, poetul Daniel Corbu și, desigur, inițiatorul și părintele nemțean al acestei manifestări, devenită un brand al județului Neamț, profesorul Marcel Dragotescu. (Va urma)

C.H. ALUPULUI RUS