„Ginsengul” românesc, la 10 lei kilogramul

catinaE august, luna propice pentru culesul cătinei. Ieri, pe trotuarele din spatele fostei hale a Pieţei Mari se aflau mulţi „comercianţi” care expuneau la vânzare pungi întregi de cătină.

Fructele atrăgeau ca un magnet. Mulţi muşterii negociau la bani cu speranţa că vânzătorii mai lăsau ceva din preţ. Printre cumpărători am observat mulţi vârstnici, care vorbeau cu mult patos despre proprietăţile miraculoase ale acestor fructe.

„Eu cumpăr în fiecare an aceste fructe. Sunt acre, însă eu le zdrobesc, iar sucul ce rezultă îl amestec cu miere de albine, şi e foarte bun. Vreau să spun că, de când consum acest amestec, mă simt mult mai bine. Preţul e destul de mare, dar sunt şi greu de cules. Cine are nevoie, plăteşte!”, ne-a spus domnul Emil, un pensionar din Piatra Neamţ.

Pe tarabele improvizate, un kilogram de cătină costa în jur de 10 lei. Cei care cumpărau cantităţi mai mari primeau reduceri.

În afară de acest fruct, micii comercianţi mai aveau la vânzare pe trotuare şi coarne, care se dădeau cu 5 lei kilogramul. Tot acolo, am mai observat şi hribi, care se vindeau cu 25 de lei kilogramul.

Fructele arbustului sunt considerate un fel de „Ginseng românesc”, un leac minune pentru organismul omenesc. Aceste bobiţe galbene sau albe, se pot culege din luna august şi până la primul îngheţ. Conform specialiştilor, consumul acestor bobiţe este un tonifiant pentru întregul organism, fructe care revigorează psihic şi fizic.

Bobiţele acestei plante conţin o cantitate mare de betacaroten şi numeroase vitamine, cum ar fi A, C, D, E, P, K şi vitaminele de la B1 la B9, plus fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu şi fier. Cătina mai are şi o cantitate foarte mare de vitamina C.

V. ANDRIEŞ