Gerul le-a înghețat plămânii

*Într-o singură săptămână, 1.731 de nemțeni au făcut infecții respiratorii acute * A fost confirmat un caz de gripă, iar 190 de persoane au fost internate cu pneumonie

Nu este o figură de stil. Aerul a devenit irespirabil de câteva zile, astfel încât nemțenii au ajuns, cu sutele, la spital, cu suferințe ale căilor respiratorii și pulmonare. În ultima săptămână, medicii au raportat la Direcția de Sănătate Publică Neamț 1.731 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu aproximativ 500 mai multe decât în săptămâna precedentă.

„S-a înregistrat o creștere și a numărului de pneumonii, înregistrându-se 753 pneumonii cu un număr de 190 internări – față de 438 cu 156 internări săptămâna precedentă). Ratele de incidenta cele mai crescute pentru infecții respiratorii acute se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, 15-49 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă 0-1 an. Au fost raportate 29 de cazuri de gripă, cu un număr de 24 de internări, cu formă medie de boală, pe baza semnelor clinice de diagnostic. S-au trimis 4 probe pentru confirmarea diagnosticului de gripă la Institutul Cantacuzino, confirmându-se la o singură probă prezența virusului gripal tip A subtip H3“, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este, deja, supraaglomerat. Dr. Silviu Verzea, directorul medical al unității medicale, a precizat că cele mai aglomerate secții sunt Contagioase, UPU și ATI.

Până la data de 09.01.2017 au fost vaccinate antigripal 6.808 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. Mai există în stoc 692 doze de vaccin antigripal la nivelul cabinetelor medicilor de familie, pentru persoanele care se înscriu în categoria de risc.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, recomandarea este aceea de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor afecțiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap și de gât sau tuse – trebuie anunțat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie.
Totodată, specialiștii atrag atenția că persoanele afectate de viroze respiratorii au tendința de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor, astfel că automedicația devine o mare problemă în această perioadă a anului.

Geanina NICORESCU